Rolstoeltennisster De Groot wil na golden slam even niets doen

© ANP
OUDEWATER - Rolstoeltennisster Diede de Groot stapte vorige maand met twee doelen op het vliegtuig: het veroveren van paralympisch goud en winst van de US Open. Over een paar dagen keert ze met een zogenoemde 'golden grand slam', winst van alle grand slams en paralympisch goud in hetzelfde jaar, terug op Schiphol.
"Ik kan niet wachten om naar huis te gaan en dit te vieren met familie en vrienden", zei De Groot (24) zondagavond na de finale van de US Open. "Waar ik het meest naar uitkijk? Even helemaal niets doen. Het is zo'n zware trip geweest."

Zoveel druk

Ruim een week geleden was De Groot nog actief in Tokio, waar ze zowel in het enkelspel als dubbelspel de paralympische titel veroverde. "Er was zoveel druk en die heb ik ook gevoeld. Maar ik heb me gefocust op de juiste dingen en heb het wedstrijd voor wedstrijd bekeken. Ik heb me niet gek laten maken, want ik wilde dit zo graag", aldus De Groot.
"Ik kijk er naar uit om in de rest van het seizoen wat meer te genieten en met wat minder druk te spelen", aldus de nummer 1 van de wereld, die nu alle titels achter haar naam heeft staan. Toch denkt ze hongerig te blijven.
"Ik denk dat als je vergeet te genieten en alleen maar doorgaat het een soort sleur wordt. Maar je moet ook stilstaan bij wat je hebt gedaan en om je heen kijken. Ik denk dat je dan vanzelf weer nieuwe doelen ziet en dat merkte ik ook in de finale, toen mijn service bijvoorbeeld wegviel. Dat zijn aandachtspunten en ik heb zin om die weer te verbeteren."

Eerste rolstoeltennisser

De Groot is de eerste rolstoeltennisser die erin slaagt de golden grand slam te winnen. In de tijd dat Esther Vergeer het rolstoeltennis domineerde, waren de rolstoeltennissers nog niet welkom op Wimbledon.
"De spelers wilden het proberen en toen zei de Wimbledon-organisatie: we gaan het gewoon doen. Die houding hebben wij nodig. Je ziet de professionaliteit jaarlijks toenemen. Dat we nu op de US Open de finale in het Louis Armstrong Stadium speelden, motiveert ons ook enorm. Wij werken harder als andere mensen hard werken voor ons."

Genieten

De Groot wil nu vooral genieten van haar bijzondere prestatie. "Ik heb nog anderhalve dag hier en ik ga voor het eerst in mijn carrière iets van de stad zien. Daar kijk ik naar uit." Vervolgens wacht De Groot thuis een aantal festiviteiten, zo heeft ze reeds vernomen. "Er staat een aantal huldigingen op het programma en een rondvaart door Oudewater met aansluitend een ontvangst op het stadhuis. En daarna wil ik echt even helemaal niks doen en ervan genieten, want het waren een paar zware maanden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.