Ex-rolstoeltennisleraar trots op wereldprestatie Diede de Groot: 'Zo eentje kom je maar één keer tegen'

Diede de Groot (links) krijgt op zevenjarige leeftijd tennisles van Gerard van Leusden (schuinachter Diede) in Lunetten
Diede de Groot (links) krijgt op zevenjarige leeftijd tennisles van Gerard van Leusden (schuinachter Diede) in Lunetten © Gerard van Leusden
UTRECHT/OUDEWATER - Rolstoeltennisser Diede de Groot uit Oudewater deed gisteravond iets wat alleen Steffi Graf in het valide tennis eerder deed: het behalen van de golden slam. Met het winnen van de US Open zette ze dit jaar alle grandslamtoernooien plus de Paralympische Spelen op haar naam. Haar jeugdtrainer is trots: "Zo eentje kom je maar één keer tegen."
Gerard van Leusden (73) was vroeger zelf jarenlang actief als voetbal- en tennistrainer, maar moest op een gegeven moment door reumatische klachten in een rolstoel verder sporten. Hij begon met de Wheelchair Tennis Academy een eigen rolstoeltennisschool bij At Risk in het Utrechtse Lunetten, waar hij De Groot voor het eerst tegenkwam als zevenjarig meisje.

'Ze sloeg geen enkele training over'

"Ze was heel ingetogen", herinnert hij zich. "Ze communiceerde in het begin bijna niet, maar je kon zien dat ze er veel plezier in had. Als ze op de training aankwam was ze altijd vrolijk. Ze sloeg geen enkele training over."
Van Leusden vond dat altijd de belangrijkste motivatie. "Ik heb nooit zoveel druk op haar gelegd. Je moet als trainer niet zeggen dat ze iets moeten; dat laat je aan de kinderen zelf over. Vinden ze het leuk om de ballen over het netje heen te slaan of ook voor de punten te gaan? Dat laatste zag je bij Diede. Omdat het haar zo goed af ging, vroeg ze ook of ze meer kon trainen."

Bijzonder talent

De jeugdcoach trainde haar tien jaar lang, tot hij door verergerende klachten moest stoppen met lesgeven. "Toen stond ze vierde van de wereld. Daarna hebben we contact gehouden en sturen we via WhatsApp af en toe berichtjes. Ik heb haar gefeliciteerd met haar golden slam en soms vraagt ze hoe het met gaat en of ik nog een balletje sla."
Hoewel Van Leusden naar eigen zeggen zo'n vier of vijf talenten heeft mogen trainen die uiteindelijk in de top 10 van de wereld zijn gaan spelen, was De Groot volgens hem een bijzonder talent. "Ze heeft techniek en een enorm goede mobiliteit. Ze heeft een goede forehand en een enorm goede backhand, ze kan het spelletje goed relativeren en mentaal is ze sterk. Op de baan is ze onbevangen. En heel belangrijk: ze durft fouten te maken. Als je op de rem gaat spelen, geef je de kans aan de ander weg. Maar je moet je tegenstanders onder druk blijven zetten."
De Groot liet na haar wereldprestatie weten een adempauze in te lassen. Een hele verstandige keuze, vindt haar voormalige trainer. "Het is heel goed om rust te nemen en de boel even te relativeren. Je kunt niet elke dag sporten. Dit is een hele grote prestatie onder hele grote druk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.