Haller treedt in voetsporen Van Basten

Haller met de wedstrijdbal en de prijs voor man-of-the-match
Haller met de wedstrijdbal en de prijs voor man-of-the-match © ANP
UTRECHT - De wedstrijd tussen Sporting en Ajax (1-5) was al ruim anderhalf uur afgelopen toen Sébastien Haller de kleedkamer voor de bezoekende club in Estádio José Alvalade kwam uitlopen. De spits droeg de wedstrijdbal waarmee hij viermaal had gescoord nog onder een arm. "Wat een ongelooflijke avond", zei de oud-speler van FC Utrecht.
Haller was zo laat omdat alle grote tv-stations die veel voor de rechten van de Champions League betalen iets van hem wilden weten. Zijn ploeggenoten van Ajax waren allang in het hotel. "Maar ik moest ook nog naar de dopingcontrole", vertelde de Fransman die zijn interlands voor Ivoorkust speelt. "Hopelijk kan ik zo nog wat met ze eten. Ik lust wel wat."

Net als Van Basten

De 27-jarige Haller beleefde de avond van zijn voetballeven. Vier keer scoren tijdens zijn debuut in de Champions League. Dat deed ook Utrechter Marco van Basten in 1992 voor AC Milan. Met twee doelpunten in zijn eerste negen minuten schreef hij zelfs geschiedenis in de koningsklasse van het clubvoetbal. "Op dit soort wedstrijden wacht je je hele leven. Maar je moet maar afwachten of ze komen."
Haller opende na 68 seconden de score met zijn hoofd en trof nog geen acht minuten later doel met zijn rechtervoet. De 1-4 en 1-5 maakte hij met links. Als beloning mocht hij de wedstrijdbal mee naar huis nemen. Hij kreeg ook nog een bokaal voor de 'man van de wedstrijd."
In het stadion zaten alleen de 1200 meegereisde Ajax-fans toen Haller weer het veld opkwam. "De media-afdeling van Ajax vroeg of ik een selfie wilde maken met de bal en die bokaal", verklaarde hij. "Maar ik wilde onze supporters op de achtergrond. Zij hebben ons zo goed gesteund. Je hoorde ze echt de hele wedstrijd."

Ook in Amsterdam weten ze nu hoe goed Haller is

Veel fans van Ajax twijfelden het afgelopen half jaar aan de spits die in januari voor 22,5 miljoen euro van West Ham United overkwam, evenals het Amsterdamse journaille. Hij zou te traag zijn en een gebrekkige techniek hebben. "Dat hoort bij een club als Ajax met al die geweldige spitsen uit het verleden. Ik hoop dat de mensen die me steunen nu genoten hebben van me." Coach Erik ten Hag, waarmee Haller ook een verleden deelt bij FC Utrecht weet al lang hoe groot de kwaliteiten van de Fransman zijn. "Dit kunnen alleen topspelers. En dat is Haller. Hij is onverstoorbaar"
Telegraaf-journalist Valentijn Driessen liet onlangs nog merken het niet in Haller te zien zitten:
Haller voelt zich goed en is 'on fire'. Hij mag zich nu topscorer van de Eredivisie en Champions League noemen. En vorige week maakte hij ook beide doelpunten voor Ivoorkust in het WK-kwalificatieduel met Kameroen (2-1). "Hier mag ik even van genieten, maar zaterdag spelen we weer tegen SC Cambuur."
En dan te bedenken dat Ajax tijdens de winterstop van het vorige seizoen Haller vergat in te schrijven voor de Europa League. "Natuurlijk was dat zwaar en pijnlijk", weet hij. "Maar dat is gebeurd. Ik ben blij dat ik er nu bij ben. Deze avond had ik nooit willen missen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.