Van Veenendaal kan uren luisteren naar nieuwe bondscoach Oranje

Sari van Veenendaal
Sari van Veenendaal © Orange Pictures
NIEUWEGEIN - De nieuwe bondscoach Mark Parsons van de Nederlandse voetbalsters heeft in zijn eerste dagen een "heel goede eerste indruk gemaakt" op Sari van Veenendaal, de aanvoerster van Oranje.
Van Veenendaal (31) geniet van de passievolle manier waarop de 35-jarige Engelsman over voetbal praat.
"Daar kan je toch uren naar luisteren, zo'n stroom aan woorden die allemaal raak zijn", zegt de Nieuwegeinse, die na Parsons aanschuift in een digitaal persgesprek voor een vooruitblik op de WK-kwalificatiewedstrijd van vrijdag tegen Tsjechië. De bondscoach heeft vlak daarvoor in vlot Engels uitgebreid uitgelegd hoe zijn eerste dagen in Zeist zijn geweest.
"De energie die hij uitstraalt, de nieuwe mogelijkheden die er voor alle speelsters liggen; dat voelen we allemaal", aldus de keepster. "Hij staat nu hier in deze ruimte, maar hij heeft toch geen idee wat ik allemaal zeg in het Nederlands, dus ik kan best over hem praten. We hebben een trainer die ons heel erg geanalyseerd heeft, die ervaringen uit een andere cultuur met zich meebrengt. Hij dendert ook niet gelijk met grote stappen er doorheen, maar probeert stapsgewijs zijn manier van denken over voetbal toe te voegen aan wat we al hebben."

Nieuwe start

Onder leiding van Sarina Wiegman vonden de voetbalsters in de afgelopen jaren de aansluiting met de wereldtop. Ze wonnen in 2017 het EK in eigen land, ze bereikten de finale van het WK 2019 en debuteerden afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Tokio. Het tijdperk-Wiegman eindigde in de kwartfinales van de Spelen tegen de Verenigde Staten. De Haagse stapte daarna over naar Engeland, terwijl de Nederlandse voetbalsters met Parsons juist een Engelse opvolger van Wiegman kregen.
"Een nieuwe start, een nieuwe trainer en nieuwe impulsen. We staan allemaal weer op nul", aldus Van Veenendaal. "Dat voel je aan alles. Op het veld is het deze week weer allemaal net iets scherper. Dat is niet negatief bedoeld ten opzichte van de afgelopen jaren, toen hebben we ook heel hard gewerkt, maar zo werkt het overal als er een nieuwe baas is. Het hoeft ook niet allemaal anders, want we hebben met deze groep al heel veel goede dingen gedaan. Er zal dus niet ineens een transformatie op het veld plaatsvinden. We willen met Mark stap voor stap verder bouwen op wat we al hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.