Instellingen

Han (53) uit Linschoten doet elke maand een triatlon om gehandicapte kinderen te helpen

WOERDEN - De 53-jarige Han Poppema uit Linschoten doet elke maand een triatlon en dat een jaar lang. Hij zwemt 3,8 kilometer, fietst er vervolgens honderdtachtig en sluit af met het rennen van een marathon van ruim 42 kilometer. Twaalf hele triatlons, in twaalf provincies, in twaalf maanden. De reden? Een briefje dat hij vond in zijn sportbroek.
Han (53) uit Linschoten doet elke maand een triatlon voor het goede doel.
Han deed twee jaar geleden mee aan een triatlon in Italië. Bij de start moest hij op een briefje schrijven wat zijn ergste nachtmerrie is. 'Not being able to sport', schreef hij op; nooit meer kunnen sporten. Bij de finish moest hij dat briefje in een vuur gooien, waarmee hij symbolisch zou breken met die angst. In alle euforie vergat Han dat waardoor het briefje onopgemerkt mee terug reisde naar Nederland.
Eenmaal thuis aangekomen ontdekte Han dat hij voor een triatlon in Noorwegen, waarvoor hij zich al jaren probeert in te schrijven, weer was uitgeschreven. Balend pakte hij zijn sportkleding uit. Bij het leeghalen van de zakken van zijn sportbroek vond hij het briefje uit Italië in zijn zak. Han: "Toen dacht ik: ik begin mijn eigen extreme triatlon en daar koppel ik een goed doel aan."

Sport toegankelijker maken voor mindervalide kinderen

Dat goede doel werd Stichting Het Gehandicapte Kind. Met het opgebrachte geld wil Han zogeheten 'frame runners' kopen. Dat is een soort driewieler zonder pedalen en met een borststeun. Kinderen kunnen zich dan voortbewegen door te lopen of te rennen.
Op de fiets door de weilanden om te oefenen voor de triatlon.
Op de fiets door de weilanden om te oefenen voor de triatlon. © RTV Utrecht / Hester Ramaker
"Wat ik die kinderen wil geven is de mogelijkheid om te ervaren wat sport is", vertelt Han. Zelf sport hij elke dag, wordt zelfs onrustig als dat een keer niet kan. "Dat is ook de reden dat ik dit doel kies: het lijkt mij verschrikkelijk als je niet kunt sporten. Voor de valide mens is sporten heel toegankelijk, voor mindervaliden niet. In mijn ideale wereld kan iedereen op eigen niveau sporten."

'Daar kan geen energiedrankje tegenop'

Er zitten nu acht triatlons op, vanmorgen om 5 uur begon hij met nummer negen. Hij start altijd in Woerden met het zwemonderdeel, fietst vervolgens naar een provincie in Nederland en sluit daar af met een marathon.
Een favoriet onderdeel heeft hij niet. Han: "Als je dat hebt, betekent het dat je de andere twee wat minder vindt. Dan is een triatlon moeilijk vol te houden. Ik heb dus drie favoriete onderdelen: zwemmen, fietsen en lopen. Die laatste is wel het moeilijkst vol te houden."
Tijdens eerdere triatlons kreeg Han soms wat mentale hulp bij het rennen. Groepen mindervalide kinderen stonden met hun frame runner klaar op de atletiekbaan om een stuk met hem mee te rennen. "Soms gaan ze harder dan ik, dan moet ik mijn best doen ze bij te houden. Maar als je die kinderen ziet genieten: daar kan echt geen energiedrankje tegenop", aldus Han.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.