Door de Lens van Ankie: topsporters in de dop

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Giechelend staan ze bij elkaar te wachten voor de kantine van Atletiekbaan Maarschalkerweerd. Het is zondag rond het middaguur. De zon staat hoog aan de hemel. Het is warm. Het zweet staat al op mijn rug nog voor ik één foto heb gemaakt. Een voor een zie ik ze aankomen lopen de jonge sporters. Tussen de 12 en 18 jaar zijn ze pas. Sommige lopen met veel bravoure het terrein op, maar op de meeste gezichten staat een onzekere, verlegen glimlach. Er zijn ook ouders en coaches bij. De groep wordt almaar groter.
Vanmiddag is de derde editie van de Utrechtse Talentendag. Een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door het Utrecht Talent Center, een initiatief van een aantal sportverenigingen in samenwerking met een aantal onderwijsinstelingen en Sport Utrecht. Het doel is om sporttalenten,
hun ouders, coaches, trainers en bestuursleden een platform te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Want het is niet niks: topsporter zijn. Daar komt heel wat bij kijken.

Inspirerende Genee

Nadat waterpoloster Dagmar Genee met een inspirerend en leerzaam praatje de talenten bemoedigend heeft toegesproken kan het programma beginnen. Zowel aan de fysieke als de mentale aspecten van sport is gedacht. Er zijn workshops over slapen, voeding en social media. Maar ook speerwerpen en taekwondo staan op het programma. Genoeg te fotograferen dus. Ik hol van hot naar her om alles in beeld te brengen.
Ook altijd in voor iets nieuws blijf ik iets langer hangen bij een sport die ik nog niet eerder heb gezien: pumptrack. Een BMX-circuit met bultn en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Een soort skatebaan voor fietsen. Luisterend naar de tips die de expert ze geeft, rijden de talenten in opperste concentratie over de baan. Van hun onzekerheid is allang niets meer te bekennen. Alsof ze elkaar al jaren kennen praten ze zich met elkaar: 'niet zo hard trekken', 'nu moet je duwen', 'go, go'. Ze pakken het uiterst serieus aan. Ook in deze sport willen ze de beste zijn. Topsporters in de dop.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.