Instellingen

Komend weekend gaan de amateurcompetities van start: 'Minder jeugd, meer senioren'

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - De competities in het amateurvoetbal beginnen zaterdag met ruim 1000 teams minder dan een jaar geleden. Dat meldt de voetbalbond KNVB, die concludeert dat de invloed van de coronacrisis daarmee beperkt is gebleven.
De afname zit vooral in het jeugdvoetbal, bij de seniorenteams is sprake van een toename. In totaal hebben zich bijna 62.000 teams ingeschreven voor het komende seizoen. Dat waren er vorig jaar nog ruim 63.000. De afgelopen twee seizoenen moest de competitie vanwege de coronamaatregelen worden afgebroken. Er staan bijna 39.000 jeugdteams aan de aftrap en ruim 23.000 seniorenteams, bijna 600 meer dan een jaar geleden. De groei zit in alle categorieën: mannen, vrouwen en gemengd.
De KNVB zag de afgelopen anderhalf jaar al dat de instroom van jeugdvoetballers door het ontbreken van wedstrijden fors aan het dalen was, maar stelt dat die neerwaartse spiraal gestopt is, mede door tal van campagnes. Toch is er nog sprake van een afname van het aantal jeugdteams met zo'n 1600 ten opzichte van het seizoen 2020/2021. "De vooruitzichten zijn ditmaal gunstiger", stelt de KNVB. "Dit jaar zijn veruit de meeste Nederlanders gevaccineerd, de coronacijfers liggen beduidend lager en de coronabeperkingen lijken de laatste fase ingegaan te zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.