Door de Lens van Ankie: vechtsport is niet zo angstaanjagend

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - "Mijn moeder vond een vechtsport maar een eng idee." Nog nahijgend van de intensieve training die pas net is afgelopen, vertelt een van de meisjes hoe haar ouders op slag van mening veranderden, toen ze een keer bij een training mochten komen kijken. De kennismaking met de sport, die een stuk minder angstaanjagend bleek dan gedacht, maar in het bijzonder met de coach, Jacqueline Janssen, nam alle zorgen bij ze weg. "Ze is ook zo lief, net een moeder", vertelt een van de andere meisjes, "Ze zorgt echt voor ons."
Afgelopen week was het beweegweek in Utrecht. Overal in de stad kon door jong en oud op allerlei plekken gratis gesport worden. Ik ben al de hele middag met mijn camera op pad en net aangekomen bij het Fight Dance Cardio (FDC) op Kanaleneiland. Dé plek in Utrecht voor vechtsport, dans, cardio en bewegen is mij verteld. Dat komt goed uit. Ik ben vandaag speciaal op zoek jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Ik ben namelijk zo benieuwd wie ik daar tref. Ik heb er zelf twee thuis zitten, dat woord zegt het eigenlijk al, en weet als geen ander dat het nut van bewegen bij deze groep niet voor iedereen even vanzelfsprekend is.
Met een vriendelijke glimlach vanonder een prachtige bos krullend haar verwelkomt ze me hartelijk. We hebben elkaar eerder ontmoet toen haar vereniging genomineerd was voor de Sportprijs Utrecht. Het is een warm weerzien. Jacqueline is niet alleen coach maar ook oprichtster van Fighting4Power. Als fanatiek beoefenaar van vele vechtsporten is ze tien jaar geleden begonnen om zelf training in Thaiboksen te geven aan meiden en vrouwen. Het creëren van een balans tussen lichaam en geest en weerbaarheid staan centraal in haar trainingen. Ik trek mijn schoenen uit en loop achter haar aan het kleine sportzaaltje in.
Daar ontmoet ik de meiden. Iedereen zit al klaar voor de les. Wat ze me pas aan het eind van de les zullen vertellen, voel ik al binnen enkele minuten. Met Jacqueline als rustig, bescheiden maar zeer kundig en doelbewust middelpunt is de sfeer in de groep heel prettig, gemoedelijk, bijna huiselijk. De training is pittig, maar niemand haakt af. Elke week weer een stapje verder, net als Elise en Veerle. Ze trainen al jaren hier. Samen doen en trots zijn op jezelf dat is waar het om gaat. Je mag zijn wie je bent. Het is hier veilig. Ik snap die moeder wel. Mijn kinderen mogen ook hoor. Geen idee waarom ze het een vechtsport noemen.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.