FC Utrecht gaat zondag op bezoek bij Ajax: 'Iedereen moet boven zijn kunnen spelen'

UTRECHT - Voor FC Utrecht is het één van de wedstrijden van het jaar, voor Ajax een tussendoortje na de Champions Leaguewedstrijd tegen Besiktas en voordat tal van spelers weer uitvliegen naar hun nationale teams. Zondagmiddag is de Johan Cruijff Arena het decor van Ajax - FC Utrecht, het duel tussen de koploper van de eredivisie en de nummer vijf van de ranglijst.

Op bezoek bij de ploeg in topvorm

"Je weet wat je te wachten staat, je speelt tegen een goeie ploeg. Dus je zult zelf ook goed moeten zijn." De nuchterheid lijkt er af te druipen bij FC Utrecht-trainer René Hake. "Het zou naïef zijn om geen rekening met Ajax, dat goed speelt en goed in vorm is."
'Het zou naïef zijn om geen rekening te houden met Ajax'
Hoe goed de Amsterdammers de laatste weken ook spelen, de ploeg heeft zwakke plekken, weet Hake. "Ze willen met heel veel mensen aanvallen, dat is ook hun kwaliteit. Als wij dat kunnen ontregelen, komen er grote ruimtes voor ons om te kunnen vallen." Vorig seizoen werkte dat twee keer goed. Het competitieduel in Amsterdam eindigde in 1-1 en in een spectaculaire bekerwedstrijd ging Utrecht op de valreep met 5-4 onderuit.
"Alles is mogelijk", zegt ook Bart Ramselaar, die instemmend knikt bij de vergelijking met Real Madrid - FC Sherrif. "Het is een sterke ploeg die in een hele goeie flow zit. Iedereen moet boven zijn kunnen spelen. De enige mogelijkheid ligt misschien in de omschakeling."
'Iedereen moet boven zijn kunnen spelen'
Voor FC Utrecht-middenvelder Quinten Timber is de ontmoeting met Ajax erg bijzonder. De geboren Utrechter speelde zes jaar in Amsterdam en speelt zondag tegen zijn tweelingbroer Jurriën. "Onze moeder is eigenlijk voor allebei, maar stiekem een beetje voor Utrecht. Ajax wint best wel veel de laatste tijd, dus ze denkt dat het mij beter uitkomt."
Het ouderlijk huis in Hoograven is deze dagen het toneel van kleine pesterijtjes, weet de Utrecht-middenvelder, die in dat huis zelfs een slaapkamer deelt met zijn broer. "We hebben allebei best een grote mond. Het gaat er hard aan toe." Toch blijven ze tot aan de wedstrijd van zondag kamergenoten. "Ik denk dat we pas afscheid nemen op zondagochtend."
'Onze moeder is stiekem een beetje voor Utrecht'
FC Utrecht blijft vooralsnog gevrijwaard van veel blessures. Tegen Ajax ontbreekt alleen Simon Gustafson.

Drie oud Utrechters, met Ten Hag mee vier

De dwarsverbanden zijn er altijd, tussen Ajax en FC Utrecht. Vroeger waren dat Marco van Basten en Gerald Vanenburg, later werden het Jan Wouters en Robby Alflen en nu spelen er met Sean Klaiber, Sebastien Haller en Zakaria Labyad drie ex-spelers van FC Utrecht bij de Amsterdammers. En dan is daar nog trainer Erik ten Hag met een verleden in de Galgenwaard, en geboren Utrechter Jurriën Timber.
'En toen hoorde ik knak'
Wie van die spelers zeker niet in actie zal komen is Sean Klaiber. De Nieuwegeiner revalideert momenteel van een kruisbandoperatie. "Ik zat in een goeie voorbereiding", vertelt hij vrijdag in Een Berg Sport. "Misschien was ik wat vermoeid. Het was een gek moment, ik wilde instappen en wegdraaien en toen hoorde ik 'knak'."
Jurriën Timber zal wel spelen, net als Sebastien Haller. "Seb is een op en top prof. Met hem gaat het fantastisch", zegt Klaiber. "En Zakaria zit op de bank, maar hij is ook heel goed. De concurrentie is zo groot, er is zoveel kwaliteit."
Gert Kruys: 'Ik zou altijd met Mahi beginnen'
Tegen die kwaliteit zal FC Utrecht zich moeten wapenen, en Gert Kruys weet hoe. "Ik zou tegen Ajax altijd met Mahi beginnen. Hij maakte er vorig jaar twee in de Arena en viel zaterdag goed in tegen PEC."
Voor FC Utrecht, we horen het altijd, zijn de wedstrijden tegen Ajax de belangrijkste van het jaar. Sean Klaiber heeft inmiddels geleerd dat dat gevoel niet wederzijds is. "Ik kwam de kleedkamer in en toen zeiden die jongens: 'Wij zijn helemaal niet zo bang voor jullie'. Bij Utrecht leeft die wedstrijd enorm, bij Ajax is dat niet zo."
Klaiber: 'Het verschil tussen FC Utrecht en Ajax is enorm'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.