Boek over legendarische DOS-keeper Frans de Munck: 'Hij was heel eigenzinnig'

UTRECHT - Acteur, politieagent en knappe playboy, maar vooral een charismatische topkeeper: Frans de Munck alias De Zwarte Panter. Hij kreeg die bijnaam vanwege zijn katachtige reddingen, zwarte haren en zwarte keeperskleding. Danny van der Linden heeft een biografie geschreven over de markante doelman die het Utrechtse DOS in 1958 mede hielp aan het landskampioenschap.
Het boek over De Munck.
Het boek over De Munck. © Danny van der Linden
"Het is een man geweest die heel veel heeft bereikt als keeper, maar ook een man met een uitgesproken karakter en mening die hij nooit onder stoelen of banken stak. Hij was heel eigenzinnig. Daarom heb ik een boek over hem geschreven", zegt Utrechter Van der Linden.
Interview met schrijver Danny van der Linden
De Munck stond ook bekend als een elegante doelman met gevoel voor show. Zijn snoekduiken waren soms sierlijker dan strikt noodzakelijk, vooral als het stadion vol zat.
De Zeeuwse keeper had al een rijke carrière achter de rug toen hij naar Utrecht kwam. Hij speelde onder meer voor het Nederlands elftal en Sittardse Boys. Een transfer naar Barcelona ketste af en pogingen om zich te laten overschrijven naar Ajax mislukten. Bij het Duitse FC Köln werd De Munck zo populair dat hij in 1954 een rol kreeg in de speelfilm "Das ideale Brautpaar".
1965: Koningin Juliana feliciteert de winnaars van de voetbalwedstrijd tussen het personeel van Paleis Soestdijk en Oud-Oranje, met in de witte trui DOS-keeper Frans de Munck.
1965: Koningin Juliana feliciteert de winnaars van de voetbalwedstrijd tussen het personeel van Paleis Soestdijk en Oud-Oranje, met in de witte trui DOS-keeper Frans de Munck. © Het Utrechts Archief

Naar Utrecht voor een ton

In 1957 kwam de doelman uit voor Fortuna '54 in Geleen, maar daar kreeg hij zoals wel vaker heibel. Met de mensen van DOS kon hij aardig opschieten. Hij werd uiteindelijk voor een salaris van 100.000 gulden naar Utrecht gehaald. Het was destijds een astronomisch bedrag waar veel discussie over was, maar De Munck maakte het helemaal waar als ervaren man tussen Utrechtse spelers als Dirk Lammers, Hans Kraay, Gerrit Krommert, Wim Visser, Henk Temming, Ton van der Linden, Louis van den Bogert en Cor Luiten.
De Munck in 1998.
De Munck in 1998. © Het Utrechts Archief
"DOS miste iemand achterin die de boel kon organiseren en dat kon hij. Hij was toen ook al 35", vertelt Van der Linden. "Hij kon niet alleen onmogelijke ballen tegenhouden, hij had ook een uitstraling die voor heel de club belangrijk was. Een jaar na zijn komst werd DOS dan ook kampioen."

Kus aan Jayne Mansfield

De Munck, die bekend stond als een flirt, baarde opzien door voorafgaand aan de wedstrijd Sparta-DOS in 1957 een kus te geven aan filmster Jayne Mansfield. De Munck overleed in december 2010 op 88-jarige leeftijd. RTV Utrecht blikte destijds terug op de loopbaan van De Zwarte Panter, samen met Ad van Liempt en wijlen Hans Kraay. Ook de veelbesproken kus kwam toen ter sprake.