Gepensioneerde Agterberg (22) genoot niet meer van het veldrijden: 'Nu stukadoor en barman'

Kyle Agterberg uitgeput na een wedstrijd
Kyle Agterberg uitgeput na een wedstrijd © RTV Utrecht / Robert Claus
MAARTENSDIJK - Voor velen kwam het nieuws deze week als een verrassing. De talentvolle veldrijder Kyle Agterberg maakte bekend per direct te stoppen in de wielerwereld. De 22-jarige Maartensdijker had geen plezier meer in het veldrijden en kiest daardoor voor een hele andere carrière.
Op een gegeven moment kom je op het punt dat je ermee kapt
Kyle Agterberg
In de zomer van 2007 op 8-jarige leeftijd begon Agterberg met fietsen. "Mijn vader fietste altijd. Hij fietste op Texel in de zomere iedere dinsdag een wedstrijd en dan ging ik kijken. Na afloop kreeg hij een plak cake. Die kreeg je alleen als je gefietst had zei mijn vader als ik ook om een plak cake vroeg. Na die vakantie vroeg ik of ik op wielrennen mocht", blikt Agterberg terug tegenover RTV Utrecht.

Hobbels op de weg

Nu heeft Agterberg besloten te stoppen, maar die beslissing spookte al eerder door zijn hoofd. "Ik heb een aantal keer mijn sleutelbeen gebroken. Dat is nooit prettig. Dan moet je weer terugkomen, jezelf weer motiveren", vertelt Agterberg. Maar hij haalde ook voldoening uit zijn sport. "Hard trainen en dan het doel halen dat je voor ogen had. Daardoor blijf je doorgaan."
Kyle Agterberg won in 2019 de Veldrit van Amersfoort
Kyle Agterberg won in 2019 de Veldrit van Amersfoort © RTV Utrecht / Robert Claus
Agterberg nam de beslissing om te stoppen twee weken geleden en maakte het dinsdag wereldkundig op zijn social media. "Ik had geen plezier meer. Ik probeerde het nog terug te krijgen door te blijven trainen en fietsen, maar het kwam helaas niet terug."
[Media:">
"Ik heb veel gepraat met mijn ouders, trainers en de ploeg. Maar iedereen zei uiteindelijk hetzelfde: 'Als je er geen lol uit haalt dan houdt het op'. Trainingen en wedstrijden moeten geen verplichtingen worden", zegt de Maartensdijker. "Op een gegeven moment kom je op het punt van 'Ik kap ermee'."
Ik bewaar nog één cross-fiets
Kyle Agterberg

Van veldrijder naar stukadorende barman

Agterberg verveelt zich in ieder geval niet. "Overdag stukadoor ik bij het bedrijf van mijn vader en in de avond werk ik in een café als barman", vertelt de 22-jarige voormalig veldrijder. "Ik heb ook geen zin meer om even op de fiets te stappen. Misschien komt het nog terug. Ik bewaar nog één cross-fiets."
[Media:]
Twee momenten uit zijn loopbaan zal Agterberg nooit vergeten. "Dat ik vorig jaar vierde werd op het Europees kampioenschap voor beloften na mijn rugblessure en dat ik hier in Maartensdijk een wedstrijd (De Maartensdijkse Acht in 2019, red) won voor mijn overleden buurman. Die momenten blijven mij altijd bij."
Kyle Agterberg in 2018
Kyle Agterberg in 2018 © RTV Utrecht / Robert Claus

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.