Instellingen

Hockeysters winnen van België bij 250e interland De Goede

Eva de Goede
Eva de Goede © Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - De Nederlandse hockeysters hebben het nieuwe seizoen van de FIH Pro League ingeluid met een zege op België. In het Wagener Stadion werd het 2-0 voor Oranje, waar Eva de Goede (Zeist) haar 250e interland speelde.
De regerend kampioen kwam al in de eerste minuut op voorsprong via Lidewij Welten. Na de snelle 1-0 liet de tweede treffer lang op zich wachten. In de 52e minuut werkte Freeke Moes de bal uit een moeilijke hoek knap binnen.
Voor de Nederlandse ploeg was het de eerste wedstrijd sinds de olympische finale op 6 augustus. In Tokio werd Argentinië ruim twee maanden geleden in de eindstrijd met 3-1 verslagen. Na afloop van het moeizame duel met België werden de speelsters voor de ongeveer 4000 fans in Amstelveen gehuldigd.
In aanloop naar de eerste wedstrijd in de Pro League had bondscoach Alyson Annan een selectie gemaakt die bestond uit een mix van olympiërs en 'potentials', oftewel speelsters die de potentiële kwaliteiten hebben om in Oranje te spelen. De coach liet Marente Barentsen, Joosje Burg en Sabine Plönissen debuteren.
Diverse speelsters die afgelopen zomer olympisch kampioen werden, zaten op de tribune. Zij hebben van Annan nog vrijaf gekregen. Zo keken onder anderen topscorer Frédérique Matla, Maria Verschoor, Felice Albers en keepster Josine Koning vanaf de tribunes toe. Routiniers De Goede en Welten sloten wel alweer aan.
De afgelopen weken besloten meerdere speelsters hun loopbaan te beëindigen. Caia van Maasakker van het Bilthovense SCHC had al bekendgemaakt dat ze in Tokio afscheid zou nemen. Woensdag maakte Ireen van den Assem bekend dat ze niet meer zal uitkomen voor Oranje en eerder besloten Lauren Stam en Kampong-speelster Malou Pheninckx daar al toe. Vorig jaar werd de Pro League voortijdig afgebroken vanwege het coronavirus. Oranje werd als winnaar aangewezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.