FC Utrecht moet naar AZ: 'De plek waarop ze staan doet geen recht aan hun kwaliteiten'

UTRECHT - Het grote nagenieten is voorbij voor FC Utrecht. De wedstrijd tegen Ajax telt niet meer, er moet nu weer gevoetbald worden. Om te beginnen zondag om 12.15 uur in Alkmaar tegen AZ. Die ploeg staat op een tegenvallende twaalfde plaats in de eredivisie.
Dat de interlandpauze uitgerekend na de zege op Ajax kwam vindt Mark van der Maarel wel lekker. "De timing was heerlijk. Dat je lekker kan genieten. Beter dan twee weken pauze nadat je tegen RKC gelijk speelt." Trainer René Hake had liever direct weer gespeeld. "Je wilt ook dat goeie gevoel zo snel mogelijk doorzetten, maar het is een feit dat die interlandbreak er is." De Utrecht-trainer gebruikte de break ook om een oefenwedstrijd te spelen om spelers die wat weinig spelen aan het werk te zien.
Op de vrijdagtraining was Simon Gustafson weer buiten. De Zweed revalideert van een enkelblessure. "Hij traint individueel en het is moeilijk in te schatten wanneer hij weer bij de groep kan aansluiten", zegt Hake.
AZ kende, mede door het vertrek van Myron Boadu, Teun Koopmeiners en Calvin Stengs, een moeilijke seizoensstart. Inmiddels lijken de Alkmaarders ook zonder dat trio hun draai te hebben gevonden. "AZ uit is een mooie uitdaging. De plek waarop ze staan doet geen recht aan hun kwaliteiten", zegt Van der Maarel.
René Hake blikt vooruit op de wedstrijd tegen AZ
Ook Hake kijkt als het om AZ gaat niet naar de ranglijst. "AZ is nog steeds een prima ploeg die steeds beter ingespeeld raakt, nadat ze een aantal spelers heben verloren. Het wordt een leuke wedstrijd."
Vorig jaar werd het 0-1 in Alkmaar, door Sander van de Streek
Vorig jaar werd het 0-1 in Alkmaar, door Sander van de Streek © Orange Pictures
Vorig jaar won FC Utrecht in Alkmaar met 1-0 van AZ. Sander van de Streek maakte het enige doelpunt. Eerder dat seizoen eindigde de ontmoeting in de Galgenwaard in 2-2. Eljero Elia en Adrián Dalmau scoorden voor de ploeg van -toen nog- John van den Brom.

'Let op hun linkerkant'

"Ze hebben een paar wedstrijden gewonnen, maar niet met hoogstaand spel", zegt RTV Utrecht-analist Gert Kruys in Een Berg Sport over de zegereeks van AZ. "Maar ze hebben wel een aantal gevaarlijke spelers", waarschuwt de voormalige middenvelder.
Utrecht speelde vorig jaar tactisch heel goed", blikt Kruys terug op de zege van vorig jaar in Alkmaar. "AZ had toen eigenlijk een veel beter team." Kruys waarschuwt vooral voor de linkerkant. "Met Wijndal die opkomt en Karlsson die naar binnen trekt. Dat moet je goed pareren."
Gert Kruys en Ron Spelbos analyseren AZ
Maar het is niet alleen de linkerkant van AZ die sterk is. "Aan de rechterkant hebben ze nu die Japanner die graag op wil komen", vult Ron Spelbos aan. De voormalig speler van AZ en oud-trainer van FC Utrecht is het eens met René Hake als het over de klassering van AZ gaat. "Ze zijn het een en ander kwijt geraakt en dan heb je tijd nodig om ingespeeld te raken."
De complete uitzending van Een Berg Sport is vanaf vrijdagavond 18.00 uur hier te bekijken.

Het geheim van Van der Maarel: hard werken en je kansen pakken

Mark van der Maarel begon dit seizoen als wissel, maar kreeg een positie in het hart van de verdediging toen Tommie St. Jago geblesseerd raakte. Met de komst van Mike van der Hoorn verdween de routinier weer naar bank. Vervolgens mocht hij eerst als stand-in van Willem Janssen opdraven en daarna speelde hij Hidde ter Avest uit de ploeg.
Mark van der Maarel over zijn basisplaats en AZ uit
Het is bepaald niet voor het eerst dat de verdediger als reserve aan het seizoen begint en daarna 'gewoon' basisspeler wordt. "Hard werken en wachten op je kans. En als die kans er is er klaar voor zijn en hem pakken", verklapt Van der Maarel zijn geheim.
Dat het nu weer lukt, is knap. Want als je je elke keer weer moet bewijzen, kan dat ook ten koste gaan van je zeflvertrouwen. "Het is een dun lijntje", erkent Van der Maarel. "Het ene moment gaat het beter als op het andere. Maar naarmate de jaren vorderen raak je niet zo snel meer van leg als je ernaast staat."
AZ - FC Utrecht is zondag vanaf 12.15 uur live te volgen in Namen & Rugnummers bij Radio M Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.