Femke Bol Europees atletiektalent van het jaar

Femke Bol won in september op de 400 meter horden in de prestigieuze Diamond League.
Femke Bol won in september op de 400 meter horden in de prestigieuze Diamond League. © ANP
AMERSFOORT/LAUSANNE - Atlete Femke Bol uit Amersfoort is gekroond tot Europees talent van het Jaar. De 21-jarige hordenloopster is de eerste Nederlandse die de titel krijgt van de sportbond European Athletics tijdens een gala in het Zwitserse Lausanne.
Bol was afgelopen seizoen een sensatie op de 400 meter horden. Ze verdiende in een Europees record van 52,03 seconden een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Tokio. In september eindigde ze als eerste in de prestigieuze Diamond League.
"Ik heb dit jaar veel wedstrijden gelopen, dat helpt natuurlijk", reageerde de Amersfoortse rijzende ster op het podium in Lausanne op de lof die haar werd toegezwaaid. "Ik train keihard met mijn coaches op Papendal en met mijn geweldige trainingsgroep. We pushen elkaar elke dag naar een hoger niveau. Mijn goede resultaten gedurende het hele jaar hielpen me om rustig te blijven en vertrouwen te houden voor de volgende wedstrijden."
Bol haalde gisteravond op verzoek ook herinneringen op aan de Olympische finale in Japan. "Onze benadering was om de race te winnen", vertelde Bol. "De eerste 300 meter probeerde ik vooral mijn sterke Amerikaanse tegenstandsters bij te houden en omdat ik als een gek van start was gegaan werd het laatste stuk erg zwaar. Toen ik over de finish kwam realiseerde ik me dat ik derde was geworden en nog wel in zo'n tijd. Soms geloof ik het nog steeds niet helemaal."
De 28-jarige Sifan Hassan sleepte op hetzelfde gala de prijs voor beste Europese atlete van 2021 in de wacht. Hassan won in Tokio goud op de 5.000 en 10.000 meter en pakte brons op de 1500 meter. De Nederlandse van Ethiopische komaf werd de eerste atlete die deze drie afstanden combineerde op een kampioenschap. Hassan was twee jaar geleden ook al genomineerd. Toen ging de prijs naar Russische hoogspringster Mariya Lasitskene, die dit jaar het nakijken had. Dafne Schippers kreeg de onderscheiding bij de vrouwen in 2014 en 2015.
Hassan was niet in Lausanne en sprak haar dank uit via een videoboodschap. "Ik kon er helaas niet bij zijn, maar ben heel dankbaar voor deze prijs", zei ze. "Ik hoop dat het iedereen goed gaat en dank European Athletics, mijn coach, mijn management, mijn familie en alle fans. Ik hoop dat ik jullie snel weer zie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.