Instellingen

Gelaserde Van 't End begonnen aan revalidatie ingreep elleboog: 'In 2022 Europees kampioen worden'

© Noël van 't End / Orange Pictures. Bewerking: RTV Utrecht
HOUTEN - Afgelopen zomer stond hij nog op de Olympische Spelen in Tokio maar nu zit de wereldkampioen van 2019 revaliderend thuis: judoka Noël van 't End. De Houtenaar onderging vorige maand in twee dagen tijd twee operaties om volgend jaar zo goed mogelijk voor de dag te komen met als ultieme doel de Europese titel veroveren.
Zo stond Van 't End jarenlang als 'boos jochie' met een oogsterkte van -7 op de mat. "Ik heb een sterke cilinderafwijking. Als ik lenzen in had en er kwam iets tegen mijn oog aan of ik kneep te hard dan zag ik helemaal niks meer. Dan zag ik liever nog klein beetje dan helemaal niks."
Nog niet op de mat gestaan sinds mijn ogen zijn gelaserd
Noël van 't End
Sinds vorige maand is daar een einde aangekomen doordat de Houtenaar zijn ogen heeft laten laseren. Er zal voor hem een wereld open gaan op de judomat. "Ik hoop het wel. Ik heb nog niet op de mat gestaan sinds mijn ogen zijn gelaserd", zegt Van 't End. "Elke ochtend denk ik nog waar is mijn bril, maar die ik heb niet meer nodig. Dat zijn wel leuke dingen."

Slijmbeurs eruit

Een dag voordat Van 't End zijn ogen liet laseren lag hij op een andere operatietafel. De Houtense judoka moest noodgedwongen geopereerd worden aan zijn ellenboog. "De slijmbeurs is eruit gehaald. Die was helemaal kapot. Hij zat tegen mijn zenuw aan en de slijmbeurs was ontstoken. Als ik mijn jas aandeed dan had ik al pijn."
[Media:">
"Het herstel verloopt heel langzaam. Ik heb er geen pijn aan maar mijn ellenboog wordt telkens dik. Als ik iets teveel beweeg is het net een tennisbal door al het vocht wat erheen gaat. Dat is heel irritant. Ik vreet mijzelf op omdat ik graag wil trainen. Ik kan nu mijn benen trainen en dat is het."
Misschien als ik top had kunnen trainen had ik daar beter kunnen staan
Noël van 't End over zijn teleurstellende Olympische Spelen
Bij de Olympische Spelen in Tokio afgelopen zomer kwam Van 't End niet verder dan de kwartfinale. "Ik kon daar wel normaal judoën omdat ik er een spuit in had laten zetten. Hierdoor kon ik een paar weken voor de spelen weer trainen. De voorbereiding was alleen niet wat ik had gewild."
Mogelijk had er voor de Houtenaar meer ingezeten zonder die slijmbeursblessure. "Achteraf is dat makkelijk praten. Ik denk wel dat het er deels invloed op heeft gehad. Ik stond er zo fit mogelijk. Misschien als ik top had kunnen trainen dan had ik daar beter kunnen staan. Wie weet."
Deze week is Van 't End begonnen aan zijn revalidatie. "Ik loop bij de fysio. Het gaat langzaam beter. Mijn hoop is gevestigd op februari." Dat staat de Grand Prix van Parijs op het programma. "Daar wil ik echt graag staan, dat is mijn eerste doel. In april zijn de Europese kampioenschappen en daar wil ik kampioen worden."
[Media:]

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.