FC Utrecht treft nu Heerenveen: 'Lering trekken uit de wedstrijd tegen AZ'

© FCUtrecht.nl
UTRECHT - Zes dagen na de zeperd tegen AZ neemt FC Utrecht het in eigen stadion op tegen SC Heerenveen. De Friezen staan achtste in de eredivisie, vier punten en vijf plaatsen onder FC Utrecht. Twee van de vier overwinningen werden geboekt in uitwedstrijden. Tegen zowel Go Ahead Eagles als PEC Zwolle werd het 0-1.

Lering trekken uit AZ

FC Utrecht likte deze week de wonden, na de 5-1 nederlaag tegen AZ. "Het gaat erom dat we het bespreken en dat we er lering uit trekken", zegt trainer René Hake, die tegen Heerenveen niet kan beschikken over Mimoun Mahi, die tegen AZ geblesseerd uitviel. "Het lijkt wat minder ernstig dan we op voorhand dachten, maar hij is niet beschikbaar."
René Hake wil lering trekken uit nederlaag tegen AZ
Deze week werd een statistiek gepubliceerd dat FC Utrecht na een zege op Ajax zelden de eerstvolgende wedstrijd weer wint. Maar FC Utrecht presteerde dit seizoen ook al twee keer ondermaats na een interlandweek, waarin diverse spelers een week met hun land op pad waren geweest. "Dat zijn constateringen, maar dat verklaart nog niks", zegt Hake daarover. "Dan moet je er dieper in gaan met voorbereiding, dat soort dingen houden we tegen het licht. Je kunt zeggen, je moet een dag voor zo'n wedstrijd in een hotel gaan. Dat soort zaken bespreken we."
Tegen Heerenveen kan FC Utrecht zich zaterdag revancheren voor de afgang tegen AZ. Al wil hake het woord revanche niet in de mond nemen. "Natuurlijk wil je die wedstrijd heel snel vergeten en anders voor de dag komen dan tegen AZ. Maar als je uit bent op revanche kan dat ook leiden tot over-acting." Toch zag Hake deze week op de training wel een gretige groep, die de misstap snel recht wil zetten. "Die reactie hebben we zeker gezien, maar de allebelangrijkste reactie is natuurlijk die tegen Heerenveen."

Rotweek Van de Streek

Sander van de Streek beleefde een rotweek. De aanvallende middenvelder mocht tegen AZ eindelijk weer eens starten, werd in de rust gewisseld en zag zijn ploeg ook nog eens met 5-1 verliezen. De vraag is hoe de selectie dat heeft opgepakt. "Hard trainen, gewoon je ding blijven doen en kop op richting Heerenveen."
Sander van de Streek blikt vooruit op de wedstrijd tegen Heerenveen
"Ze hebben een buitenspeler en een spits die veel diepgang zoeken en een middenvelder, Joey Veerman, die ze makkelijk weglegt. Dus ik denk dat je daar goed de druk op moet houden."

Een Berg Sport

In Een Berg Sport analyseren Gert Kruys en Frans Adelaar, trainer van de komende tegenstander van FC Utrecht SteDoCo, de nederlaag tegen AZ. "Je kunt wel alles ophangen aan het slechte spel van FC Utrecht, maar je kunt ook vaststellen dat AZ gewoon heel goed was."
Korneel haalt in zijn Ode uit naar de supporters die zich misdroegen in Alkmaar. "Ik zou graag mijn zoon eens meenemen naar het stadion, maar zo lang jullie zo doen durf ik het niet."

Historie

FC Utrecht speelde 33 keer in de Galgenwaard tegen Heerenveen. Zeventien keer bleven de punten in Utrecht, zes keer won Heerenveen. De laatste keer dat dat gebeurde was op 18 januari 2015. De Friezen wonnen met 2-1, het enige Utrechtse doelpunt was een benutte strafschop van Willem Janssen.
Op 31 augustus 1994 boekte FC Utrecht de grootste thuiszege op Heerenveen. Via twee doelpunten van Foeke Booy, één van David Nascimento en één van Peter Hofstede won het elftal van trainer Leo van Veen destijds met 4-0.
Vorig jaar werd het in de Galgenwaard gelijk. In een wedstrijd waarin Heerenveen amper kansen kreeg scoorde Henk Veerman de 0-1. FC Utrecht creëerde vervolgens tal van mogelijkheden, maar alleen Gyrano Kerk wist te scoren. De return in het Abe Lenstrastadion eindigde in 0-0.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.