Wesly Dijs voor het NK afstanden: 'Ik vind mezelf nog steeds vooral een 1.500 meter-man'

© Orange Pictures
SOEST - Plaatsing voor de World Cups. Dat is het doel van schaatser Wesly Dijs, komend weekend op het NK afstanden. De Soester rijdt in Thialf de 1.000 en de 1.500 meter. Om zijn doel te bereiken moet hij bij de eerste vijf rijden. "Ik ga er alles aan doen om daar bij te zitten", zegt Dijs tegen RTV Utrecht.
Vorig jaar kende Dijs het beste seizoen uit zijn loopbaan. Op het NK afstanden pakte hij brons op de 1.500 meter. Tijdens het WK afstanden eindigde hij op de 1.000 meter als zevende. Adel verplicht voor de 26-jarige. "Op basis van vorig jaar zou je dat wel zeggen ja. Maar de druk voel ik niet. Ik probeer er hetzelfde in te blijven staan", zegt Dijs. "Als ik lekker ontspannen rij ga ik gewoon het hardst."

Goede voorbereiding

De voorbereiding op het komende schaatsseizoen verloopt voor de Soester op rolletjes. Team Reggeborgh draaide een prima trainingskamp in Inzell en Dijs reed afgelopen weekend tijdens een trainingswedstrijd in Heerenveen 1.09'02" op de 1.000 meter. Dat is anders dan vorig jaar, toen zijn team in quarantaine moest omdat ploeggenoot Kjeld Nuis corona had. "We hebben toen in de aanloop naar het NK weinig geschaatst. Dus ik denk dat we ten opzichte vorig jaar een stapje verder zijn."

Concurrentie is van wereldklasse

Maar, de concurrentie heeft ook niet stilgezeten, en is op zowel de 1.000 als de 1.500 van wereldklasse. Op de 1.000 meter krijgt Dijs te maken met Kai Verbij, Hein Otterspeer, Kjeld Nuis en Thomas Krol. Met de Soester zitten ook Lennart Velema en Serge Yoro op het vinkentouw, en dan zijn er altijd nog verrassingen. Voor de 1.500 meter valt Verbij weg als concurrent, maar komt Patrick Roest erbij.
"Ik denk dat de druk bij hen ligt, dat er van hun meer wordt verwacht dan van mij", is Dijs realistisch. "Maar dat neemt niet weg dat ik er mijn uiterste best ga doen om er wel bij te zitten."
[Kader:Wesley Dijs rijdt zaterdag de 1.500 meter en zondag de 1.000 meter. Op die laatste afstand komt ook Merijn Scheperkamp van Schaatsclub Zeist aan de start.

Scheperkamp en zijn clubgenoot Sven Kemp rijden vrijdag ook de 500 meter.

Bij de vrouwen doet de Utrechtse Selma Poutsma op zaterdag mee aan de 500 meter. Naomi van der Werf uit Huis ter Heide is reserve op de 1.500 en 3.000 meter.">