Instellingen

Amateurs in de KNVB beker, dromen van een stunt

2019, GVVV viert de gelijkmaker tegen PSV
2019, GVVV viert de gelijkmaker tegen PSV © Geert Lommers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/VEENENDAAL - IJsselmeervogels en GVVV dromen van een stunt, vanavond in de eerste ronde van de KNVB beker. De Vogels ontvangen eerste divisionist Excelsior, GVVV speelt thuis tegenn eredivisionist Sparta. DOVO gaat op bezoek bij Harkemase Boys, dat net als de Veenendalers uitkomt in de derde divisie.

Niet alleen 1975

Wie IJsselmeervogels associeert met de KNVB beker, denkt aan dat roemruchte toernooi in 1975, toen de ploeg de halve finale bereikte. Maar de Rooien uit Bunschoten-Spakenburg hebben in de loop der jaren wel vaker een profclub uitgeschakeld.
In 2019 ging FC Den Bosch op de Westmaat met 3-0 over de knie. Zes jaar eerder sneuvelden zowel Helmond Sport als Emmen tegen IJsselmeervogels, dat uiteindelijk moest passen tegen Ajax.
Tegenstander Excelsior, getraind door Marinus Dijkhuizen uit De Meern, speelde twee keer tegen een Utrechtse amateurclub en verloor beide keren. In 2001 verloren de Rotterdammers in de poulefase in Mijdrecht met 1-0 van Argon. Tien jaar geleden speelde GVVV een legendarische wedstrijd tegen -toen eredivisionist- Excelsior. In Rotterdam wonnen de Veenendalers met 3-0.

Vuurdoop Gery Vink

GVVV dus, in 2011. Na Excelsior kwam Sparta, wederom in Rotterdam. Die wedstrijd won GVVV na strafschoppen. En laat nu uitgerekend Sparta de tegenstander van vanavond zijn.
Er zijn wel wat dingen veranderd. GVVV was destijds toonaangevend in de Topklasse, Sparta speelde in de eerste divisie. Nu bengelt GVVV troosteloos onderaan in de tweede divisie en is Sparta eredivisionist, al staan de Rotterdammers er ook niet al te best voor.
Nadien was GVVV in 2017 nog succesvol tegen FC Dordrecht, dat op Panhuis met 1-0 werd verslagen. En in Veenendaal herinnert iedereen zich nog de magische avond in 2019, toen PSV op Panhuis pas na verlenging wist te winnen.
De wedstrijd tegen Sparta is de vuurdoop van de nieuwe trainer Gery Vink, die vorige week het stokje overnam van de opgestapte trainer Jochem Twisker.

Nog nooit in de derde ronde

IJsselmeervogels was ooit halve finalist, GVVV kwartfinalist. GVVV's buurman DOVO bereikte nog nooit de derde ronde van de KNVB beker en schakelde pas één keer een profclub uit. Dat was in 1977. Volendam werd toen in de eerste ronde met 1-0 geklopt. Een ronde later ging DOVO eruit tegen Veendam.
In 1996 versloeg DOVO FC Zwolle in het bekertoernooi, maar dat was een poulewedstrijd. Ondanks die zege werden de Veenendalers uitgeschakeld.
Om de primeur van de derde ronde te beleven moet DOVO om te beginnen afrekenen met Harkemase Boys. De Friezen staan vijfde in de derde divisie, twaalf plekken hoger DOVO. Dit seizoen ontmoetten de ploegen elkaar nog niet.
In de derde divisie speelden DOVO en Harkemase Boys zeven keer tegen elkaar. Vier keer won DOVO, drie keer Harkemase Boys. De laatste keer, in Friesland, won Harkemase Boys met 3-1.
Alle drie deze bekerduels beginnen vanavond om 20.00 uur en zijn live te volgen in een extra Namen & Rugnummers, van 20.00 tot 22.00 uur. Uiteraard gaan we langer door met de uitzending als er bij één van de duels verlengd wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.