Wesly Dijs komt net tekort voor World Cup-ticket op 1.500 meter: 'Niet nodig'

© Orange Pictures
SOEST - Schaatser Wesly Dijs heeft zich niet weten te plaatsen voor de aankomende wereldbekerwedstrijden. De Soester werd op het NK afstanden zesde op zijn favoriete afstand, de 1.500 meter. Dijs kwam twee honderdsten van een seconde tekort voor een plek in de top-5.
Dijs zette in Thialf een tijd van 1.45,39 neer voor zijn 1.500 meter. Op dat moment was dat goed voor de derde tijd, achter Chris Huizinga (1.45,27) en Jan Blokhuijsen (1.45,37). In de twee ritten na Dijs wisten Patrick Roest (1.45,34), Kjeld Nuis (1.44,53) en de nieuwe Nederlands kampioen Thomas Krol (1.44,27) nog onder zijn tijd te duiken.
De Soester, die vorig jaar nog derde werd op de 1.500 meter tijdens het NK afstanden, eindigde dus als zesde. Een flinke teleurstelling, want daardoor loopt hij in het belangrijke olympische jaar de aankomende World Cups mis. Daarvoor was een plek in de top-5 nodig.

Reserve voor World Cup

"Het scheelt twaalf honderdsten met het podium. Dat is niet veel", zucht Dijs na afloop. "Het lag aan de laatste ronde. Ik liep een beetje vast. De eerste 700 meter waren goed. Het voelde niet heel zwaar, maar ik ging lastig bewegen. Dan verlies je je snelheid. Dat was zonde en niet nodig."
Een reden voor zijn prestatie weet Dijs niet. "Ik denk dat het nog vroeg in het seizoen is, en dat ik nog ritme nodig heb. Ik ga per wedstrijd beter rijden. Vorige week was het een stuk beter en vandaag. Morgen heb ik nog kans op de 1.000 meter. De 1.500 meter mag ik internationaal niet rijden helaas. Volgens mij ben ik wel eerste reserve. Dan gaan we kijken hoe we beter kunnen worden richting december", aldus de Soester.
In de laatste rit dook Patrick Roest nog onder de tijd van Dijs, al zag dat er vanwege de trage start van Roest lang niet naar uit. "Ik had niet verwacht dat hij het zou halen. Maar hij haalde het wel, net aan. Met twee honderdsten. Dat is gewoon jammer. Ik was niet heel gezellig daarna", kan Dijs lachen.

Vertrouwen voor 1.000 meter

Zondag krijgt onze regiogenoot kans op revanche op de 1.000 meter. Ook daar gaan de eerste vijf schaatsers naar de wereldbekers. "Tot de 1.000 meter ging het vandaag goed, dus haal ik vertrouwen uit. Ik reed nog mijn snelste ronde ooit. En als die snelheid morgen ook komt...", kijkt hij vooruit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.