Opnieuw vier clubs van zondag naar zaterdag: 'Op zaterdag is het hartstikke druk en stuk gezelliger'

2011, veel publiek bij -toen nog zondagclub- Argon in Mijdrecht
2011, veel publiek bij -toen nog zondagclub- Argon in Mijdrecht © Gerrit van Keulen
PROVINCIE UTRECHT - Volgend voetbalseizoen zijn er weer vier zondagclubs minder in de provincie Utrecht. Het Vleutense PVCV, VVIJ uit IJsselstein en de Utrechtse clubs Zwaluwen Utrecht'11 en SV Nieuw Utrecht voetballen in het seizoen 2021/2022 met hun eerste elftal op zaterdag. Dat betekent dat er volgend jaar nog maar 21 Utrechtse voetbalclubs met hun eerste elftal op de zondag actief zijn.
De kentering zette in de jaren '90 voorzichtig in. De laatste 20 jaar is het schering en inslag. Nu de KNVB de komende twee jaar horizontaal overstappen mogelijk heeft gemaakt voor clubs die in de 1e klasse of lager spelen, is het voor clubs nog aantrekkelijker: landelijk gezien stappen komende zomer 53 clubs over.

Horizontaal overstappen

Horizontaal overstappen betekent dat een club die op zondag in de 1e klasse speelt kan overstappen naar de 1e klasse zaterdag. In het verleden moest een club na de overstap op het laagste zaterdagniveau beginnen. Dat leidde bijvoorbeeld tot de situatie dat Woerden in 2017 als achtste eindigde in de 1e klasse zondag en het jaar erna in de 4e klasse zaterdag speelde.
Woerden was niet de eerste, en evenmin de laatste in een hele lange rij, waarin Elinkwijk en Argon, voormalig landskampioenen op de zondag, de meest prominente namen zijn. FC De Bilt, FC Breukelen, CDW, Zeist, Houten, HVC, SCH'44, Cabauw, het is maar een greep uit de lange rij van andere Utrechtse amateurclubs die de laatste jaren zijn geswitcht van de zondag naar de zaterdag.
Twintig jaar geleden speelden 64 Utrechtse clubs op zondag in de 5e klasse of hoger. Volgend jaar zijn het er nog slechts 21. In het zaterdagvoetbal speelden in 2001 72 clubs in de 5e klasse of hoger. Dat zijn er volgend seizoen 115. De KNVB districten West 1 en West 2, waarin de meeste Utrechtse clubs uitkomen, organiseerden in 2001 24 poules op de zaterdag en 32 op de zondag. Volgend jaar zijn dat er 44 op zaterdag en 18 op zondag.
Wat zijn de overwegingen van een club om over te stappen? En wat zijn de overwegingen om het niet te doen? Hoeveel clubs gaan de komende jaren nog volgen? Of maakt de KNVB overstappen overbodig door over te schakelen op 'weekendvoetbal', waarin zoals nu in de tweede divisie al gebeurt zaterdag- en zondagclubs gewoon tegen elkaar spelen?

Wel overstappen

Voor Zwaluwen Utrecht 1911 is de doorstroming vanuit de eigen opleiding de belangrijkste reden voor de overstap, vertelt voorzitter Glenn Bronkers. "We zijn dit jaar met een onder 23 gestart. Dat moet het team worden waaruit het eerste spelers gaat halen. En die spelen op de zaterdag."
Een ander belangrijk argument is de teruglopende publieke belangstelling op de zondag. "En op zaterdag is het hartstikke druk en stuk gezelliger dan op zondag", aldus Bronkers.
Op zaterdag is het hartstikke druk en stuk gezelliger dan op zondag
Voorzitter Bronkers, Zwaluwen
In IJsselstein kan de overstap van VVIJ naar de zaterdag ertoe leiden dat volgend seizoen voor het eerst in de historie de stadsderby tegen buurman IJFC, dat altijd al op zaterdag speelt, op het porgramma staat. Beide clubs spelen momenteel in de 2e klasse. Als dat dit seizoen niet veranderd, kunnen beide clubs elkaar volgend seizoen treffen.

Niet overstappen

Voor 5e klasser VSC uit Utrecht is het klip en klaar, stelt voorzitter Koot. "De elftallen die op zondag voetballen, waaronder het eerste elftal, willen graag blijven voetballen op zondag. Bovendien heeft VSC geen ruimte meer om nog meer seniorenelftallen op de zaterdag te laten voetballen." Ook buurman Rivierwijkers is niet van zins zaterdagclub te worden. "Wij zijn voor behoud van een bruisende zondag!", stelt vice-voorzitter Bas Lodder.
"Wij proberen de zondag als sfeerdag te lanceren en dat trekt teams aan", aldus Lodder. "We zijn in een paar jaar tijd van vijf naar negen seniorenteams op de zondag gegaan." Toch is de Utrechtse club niet mordicus tegen een overstap naar de zaterdag, alleen is er op dit moment geen ruimte op het sportpark om ook nog een eerste elftal te laten spelen. "Maar onze spelers vinden uitwedstrijden op de zaterdag geen enkel probleem."
Wij proberen de zondag als sfeerdag te lanceren en dat trekt teams aan
Bas Lodder, Rivierwijkers
Bij stadgenoot Kampong is er een andere reden om vast te houden aan de zondag, stelt bestuurslid Kees Jongkind. "Er is een nauwe verbondenheid tussen de voetbaltak en de hockeytak van Kampong. Dat clubgevoel haal je weg als je op zaterdag gaat voetballen, want hockey is wel een zondagsport." Jongkind en Kampong zijn geen tegenstander van weekendvoetbal.
Hooglanderveen riep altijd dat een discussie omtrent het overstappen niet speelde. "In principe is dat ook nog steeds het geval, maar uiteraard zien wij ook de ontwikkelingen", zegt voorzitter Norbert van Hengstum. "Mocht die zich in dit tempo voortzetten, dan gaat wellicht de discussie ook bij ons spelen. Maar op dit moment zijn die plannen er niet."
En bij het Amersfoortse Amsvorde is er gewoon nog niet over gesproken. "Een dergelijke keuze kan in onze ogen pas gemaakt worden na voldoende onderzoek naar draagkracht en noodzaak binnen de vereniging. Dit onderzoek heeft tot op heden (nog) niet plaats gevonden bij onze vereniging", schrijft voorzitter Danny de Graaf.

Twijfel

SO Soest is één van de clubs die altijd principieel vasthield aan de zondag. Maar nu is ook aan de Bosstraat de overstap bespreekbaar. "Als ik er drie jaar geleden over was begonnen, was ik met pek en veren buiten de poort gezet", zegt voorzitter Ries de Jong. "Nu wordt het besproken, het is dit jaar een speerpunt binnen onze voetbalclub, om eens te kijken wat de leden willen."
Als ik er drie jaar geleden over was begonnen, was ik met pek en veren buiten de poort gezet
Ries de Jong, SO Soest
De bijna 100 jaar oude traditie is een belangrijke reden om op de zondag te blijven, erkent De Jong. "Maar doordat veel clubs overstappen wordt de spoeling steeds dunner en wordt het steeds verder reizen. Dus dat een grote overweging om het wel te doen."
De discussie wordt niet alleen in Soest gevoerd. "Wij zijn hier momenteel wel met elkaar over in gesprek maar hebben nog geen definitief standpunt ingenomen", zegt voorzitter Winand Paulissen van FC Abcoude. "Er zijn veel verschillende inzichten en het is belangrijk om dat allemaal goed tegen elkaar af te zetten."
Ook bij AFC Quick 1890, één van de oudste clubs uit de provincie, lijkt de twijfel aanwezig. Voorzitter Gerard van der Werff van de Amersfoortse club heeft een aantal, vooral praktische, argumenten om voor het eerste elftal vast te houden aan de zondag, maar besluit zijn reactie met de opmerking dat horizontaal overstappen nog twee jaar kan.

Naderende fusie in Nieuwegein

Ook Vreeswijk behoort tot de twijfelaars, maar bij die club is er een andere oorzaak. De traditionele zondagvereniging uit Nieuwegein staat op het punt te fuseren met plaatsgenoot Geinoord. "Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Vreeswijk voor de fusie omschakelt van een zondagvoetbalvereniging naar een zaterdagvoetbalvereniging", laat secretaris Ruud Kerstiens weten.
De keuze van de nieuwe fusievereniging voor zaterdag- dan wel zondagcompetitievoetbal of een combinatie van beide is uiteraard wel een belangrijk gespreksonderwerp tijdens de fusiebesprekingen. Op dit moment zijn er in de provincie Utrecht nog vijf clubs die zowel als op zaterdag als op zondag met een eerste elftal actief zijn. Dat zijn Hercules, Roda'46, APWC, JSV Nieuwegein en DHSC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.