Tweede divisie: alle regioploegen treffen tegenstander uit de top 4

IJsselmeervogels nog altijd zonder Van den eiracker
IJsselmeervogels nog altijd zonder Van den eiracker © Jan Kruijdenberg
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/VEENENDAAL - In de tweede divisie treffen alle clubs uit onze provincie zaterdag een tegenstander uit de top vier van de ranglijst. IJsselmeervogels krijgt koploper Katwijk op bezoek. Spakenburg speelt uit tegen nummer twee AFC en GVVV neemt het in Haarlem op tegen nummer vier Koninklijke HFC.

Katwijk ongenaakbaar

IJsselmeervogels en Katwijk staan op de Westmaat voor de 27e keer tegenover elkaar. Van de voorgaande 26 ontmoetingen wonnen beide clubs er negen. Ook in Bunschoten zijn beide clubs in balans: vier overwinningen voor beide ploegen.
Zaterdag is er maar één favoriet en dat is Katwijk. Op de ploeg van Anthony Correia staat dit seizoen geen maat. Van de tien gespeelde duels werden er negen gewonnen. Alleen buurman Rijnsburgse Boys wist de oranjehemden drie punten afhandig te maken. Katwijk heeft tien punten meer dan nummer AFC, maar ook een wedstrijd meer gespeeld.
De Vogels staan twaalfde en kwamen vorige week niet in actie. De drie duels daarvoor werden gewonnen, dus met het vertrouwen moet het goed zitten bij de mannen van Gert Peter de Gunst, die nog steeds niet kan beschikken over Danny van den Meiracker en Eef van Riel. Ook Samuel Sanchez Angulo ontbreekt tegen zijn oude club.
Bij Katwijk keert voormalig IJsselmeervogels-spits Ahmed el Azzouti terug van een schorsing. De topscorer was in de twee afgebroken coronaseizoenen goed voor 21 doelpunten voor Ijsselmeervogels. Dit seizoen bij katwijk staat de teller alweer op 6.

AFC meestal kwelgeest voor Blauwen

Spakenburg neemt het voor de tiende keer in de clubhistorie op tegen AFC. Alleen de eerste ontmoeting eindigde in een zege voor de Blauwen, daarna werd acht keer verloren. Die enige zege, in de finale om het landskampioenschap van 2014, leverde Spakenburg wel de landstitel op. In Bunschoten werd het toen 4-1, de 3-2 nederlaag in Amsterdam was voor de statistieken.
Grote kwelgeest voor Spakenburg in die duels is maar al te vaak Raily Ignacio, de topscorer van AFC met een verleden bij Spakenburg. Ook Ignacio's secondant Joël Tillema droeg één seizoen blauw en wit op de Westmaat.
AFC begon niet goed aan deze competitie maar is inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats. Spakenburg staat waar het niet wil staan: op een plek die aan het einde van seizoen het twijfelachtige recht geeft om promotoe-degradatiewedstrijden te mogen spelen.
Trainer Eric Meijers kan op de geblesseerde Joël Amakodo na beschikken over een compleet fitte selectie.

GVVV heeft het water aan de lippen

Hekkensluiter GVVV neemt het zonder de geblesseerden Tom Oostinjen en Danny de Leeuw op tegen Koninklijke HFC. De Haarlemmers zijn bezig aan een goed seizoen, maar speelden de afgelopen twee weken gelijk tegen laagvliegers Scheveningen en Jong Volendam.
GVVV, dat slechts één punt heeft, doet het doorgaans goed tegen HFC. Van de acht duels die beide ploegen tegen elkaar speelden wonnen de Veenendalers er vijf. De laatste ontmoeting, in Haarlem, leverde wel een forse nederlaag op: 4-0.
Voor GVVV maakt het inmiddels niet meer uit hoe de punten worden gepakt, maar dát ze worden gepakt. Voor de winterstop moet de achterstand op de andere staartploegen fors zijn gekrompen, anders wordt handhaving lastig, zo niet onmogelijk.