Vechtsebanen toch deels open, maar onvrede onder verenigingen blijft: 'Het lijkt geen onmacht, maar onwil'

© Vincent Jannink
UTRECHT - De Vechtsebanen zou vanaf morgenochtend de deur toch weer op een kier zetten, maar dan onder strikte voorwaarden. Baanvereniging Utrecht meldt dat de ijsbaan heeft laten weten dat de binnenbaan alleen gebruikt mag worden voor jeugd tot en met 17 jaar, dat wc en kleedkamer gesloten blijven en het restaurant alleen open is voor afhaal. De 400 meter buitenbaan is vanaf morgen voor alle schaatsers open.
Vrijdagavond besloot de Vechtsebanen nog om voorlopig dicht te blijven. Dat had naar eigen zeggen vooral te maken met praktische redenen. "Als je bij de 400 meter baan wilt komen, dan moet je wel eerst door ons gebouw lopen", zei directeur Jan Willem de Langen vrijdag tegen RTV Utrecht.
Dat betekent volgens de nieuwe coronaregels een controle op de QR-code. "We kunnen het niet zo organiseren dat we morgen iedereen gaan checken, daar hebben we het personeel niet voor."

'Grote groep uitgesloten'

Nu wil de Vechtsebanen deels open, met voorwaarden waarbij het coronatoegangsbewijs niet nodig is. De buitenbaan is daarbij wel geopend, maar de binnenbaan is enkel nog toegankelijk voor de jeugd. Toilet en kleedkamer blijven dicht, en het restaurant blijft enkel open voor afhaal.
Verenigingen die gebruik maken van de baan kunnen zich niet vinden in die nieuwe regels. "Het is een stap in de eerste richting, maar er wordt nog steeds een grote groep uitgesloten", vindt Roland Zuurveld van Baanvereniging Utrecht.

Curling Club Utrecht

Zo heeft Curling Club Utrecht eigenlijk niets aan de nieuwe plannen. "Wij hebben één speler van 17 jaar oud. Die kan onmogelijk in zijn eentje gaan curlen", zegt voorzitter Linda Kreijns-Hilhorst.
De curlingvoorzitter baalt van de slechte communicatie met de Vechtsebanen. "Mijn man is toevallig lid bij de schaatsvereniging, en die kreeg vanochtend een appje dat de baan weer open zou gaan. Maar wij hebben als huurder nog niets gehoord, en op de website van de Vechtsebanen staat het ook nog niet."

Onwil

De praktische bezwaren die de Vechtsebanen noemt om niet te willen controleren op de coronapas, wijst Kreijns-Hilhorst van de hand. "Ik weet niet wat er allemaal speelt, maar allerlei verenigingen hebben hun hulp aangeboden met het checken, wij zelf ook. Het lijkt dus geen onmacht, maar onwil."
Ze vult aan: "Wij voelen ons ontzettend gedupeerd door dit besluit. Het uitsluiten van mensen, wat de Vechtsebanen juist wilde voorkomen door haar medewerking niet te verlenen aan het invoeren van de corona-check, lijkt nu juist te gebeuren. Wij zouden gewoon toegang moeten krijgen tot de ijsbaan, maar deze wordt ons dus geweigerd".

Burgemeester Dijksma

De Vechtsebanen heeft inmiddels in een persbericht laten weten dat de directie "na een weekend van druk overleg met een team van advocaten en adviseurs" tot de conclusie is gekomen dat burgemeester Dijksma "de maatregelen onjuist heeft geïnterpreteerd". Volgens de Vechtsebanen heeft de burgemeester een verkeerd besluit genomen door het schaatscomplex de verplichting op te leggen om te controleren op coronatoegangsbewijzen.
"De 400 meter buitenbaan kan gewoon open zonder QR-scanverplichting, blijkt nu. Dat schaatsers om deze baan te kunnen betreden eerst een brede gang moeten passeren, doet daaraan niets af", schrijft de Vechtsebanen.
Later vandaag komt een woordvoerder van de burgemeester met een reactie op die beschuldiging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.