'Voetbalwet echt handhaven moet van stadionbezoek weer een pleziertje maken'

UTRECHT - "Bloedirritant", noemt politicus Hans Spekman het. Clubs en overheden die naar elkaar wijzen bij voetbalgeweld en grove ordeverstoringen in het stadion. "Iedereen heeft steeds maar excuses om dingen niet te doen, maar het moet gewoon worden aangepakt."
PvdA'er Spekman werd vanmorgen op Radio M Utrecht ondervraagd over de zogenoemde Voetbalwet, die hij samen met Halbe Zijlstra van de VVD bedacht. Aanleiding was de eredivisiewedstrijd Vitesse - FC Utrecht, die werd stilgelegd omdat de aanhang uit Utrecht vuurwerk op het veld gooide. Het is niet het enige incident met hooligans de laatste tijd. Werkt de Voetbalwet nog wel?
Vuurwerk op het veld in Arnhem, angstige reacties op de tribunes

Niet naïef

Spekman was zondag niet verrast dat relschoppers erin waren geslaagd om zoveel vuurwerk de tribunes op te smokkelen. "Ik kom zelf ook vaak in het stadion en dit is niet de eerste keer dat ik het zie. Zo'n stok steek je gewoon in je broekspijp. Ik verbaasde me er niet over, ik ben niet naïef."
Vijftien jaar geleden vonden Spekman en Zijlstra, beiden afkomstig uit de lokale politiek in Utrecht, elkaar bij het maken van een wet die ervoor moest zorgen dat voetbal kijken weer een pleziertje werd. "Het irriteerde me dat goede supporters steeds vaker de dupe waren van kwaadwillende supporters. Het plezier om naar het stadion te gaan verdween. En als de overheid maatregelen nam waren die vooral gericht tegen de goedwillende supporters, bijvoorbeeld geen uitpubliek meer binnenlaten."

Meldplicht en boete

De Voetbalwet, voluit de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (MBVEO), regelt dat supporters die zich niet gedragen zich voor een wedstrijd bij het politiebureau moeten melden. Ook riskeren voetbalclubs een boete als ze de regels in hun eigen stadion niet handhaven.
"Je ziet dat het geleidelijk wegzakt", zei Spekman vanmorgen op de radio. "Het gaat even wat beter, je laat de teugels vieren en dan doe je er niets meer aan. Dat vind ik stom, want dan hoor je her en der weer burgemeesters zeggen dat ze uitsupporters willen gaan weren. Jammer, want de sfeer in het stadion wordt bepaald door thuis- én uitsupporters, als het goed gaat."

Antihomo-spreekkoren

Volgens Spekman hebben zowel de overheid als de voetbalclubs genoeg middelen in handen om ervoor te zorgen dat een middagje voetbal weer een uitje voor het hele gezin wordt. "De overheid moet genoeg capaciteit inzetten om de meldingsplicht vorm te geven, boetes te geven en mensen op te pakken. En clubs moeten ook blijven opletten. In de wedstrijd waarbij een tribune van NEC instortte onder het gewicht van hossende fans hadden vooraf al allerlei antihomo-spreekkoren geklonken. Daar werd half vergoelijkend over gepraat terwijl de spelers nota bene met regenboog-armbanden aan het voetballen waren."
Hans Spekman op Radio M Utrecht over de Voetbalwet
"Als je met elkaar afspreek dat iets niet mag, dan moet je ook stoppen", vindt Spekman. "Dan staak je de wedstrijd. Je moet ergens grenzen stellen, zeker omdat er elke keer weer een nieuwe generatie voetbalhooligans komt. Die moet je van begin af aan met de regels confronteren, vooral ook voor die andere supporters waar ik mezelf ook toe reken. We willen op een normale manier in het stadion zitten en niet te veel lastig gevallen worden door het feit dat er ook supporters zijn die zich niet gedragen."

Excuses

Met argumenten als een tekort aan capaciteit bij gemeente en politie heeft Spekman weinig op. "Deze wet was er al en eerst kon het wel. Daarna zijn er andere prioriteiten gesteld. En de clubs hebben weer andere excuses. Kijk, iedereen in Nederland heeft constant allerlei excuses om dingen niet te doen. Dat is ook bloedirritant, zeker als er dan wel nieuwe regels over tafel rollen en de uitsupporters het stadion niet in mogen, omdat er zogenaamd geen capaciteit is. Maar ook de clubs en de KNVB moeten het doen."
Handhaven, is de oproep die Spekman wil doen. "Ja, het is vrij kinderachtig misschien maar clubs en overheid moeten handhaven wat we met elkaar hebben afgesproken. Als ze dat doen op een manier die past bij de Voetbalwet, dan kun je er weer een plezier van maken."

Eén persoon aangehouden

De politie Oost-Nederland laat weten dat er naar aanleiding van de wedstrijd Vitesse - FC Utrecht één aanhouding is verricht. "De persoon is aangehouden vanwege vernieling. Alle beelden worden bekeken door om te achterhalen of er eventueel nog meer aanhoudingen verricht kunnen worden vanwege vernieling."
FC Utrecht laat in een reactie op de clubwebsite weten dat ze dit gedrag niet tolereren en het schandalig vinden. "Alles staat op beeld", aldus algemeen directeur Thijs van Es. "Wij hebben de beelden inmiddels al ontvangen van onze collega's van Vitesse en gaan harde straffen opleggen aan de verantwoordelijken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.