Instellingen

Door de Lens van Ankie: 'Wat een heerlijk potje voetbal'

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - FC Utrecht tegen Ajax; de eeuwenoude strijd. Ik zie mezelf nog zitten met mijn camera onder aan de tribunes van het grote stadion. Het was een jaar of twee geleden. Het vuurwerk vloog aan alle kanten om mijn oren richting de doelman van de tegenpartij. Tja, het kan er ruig aan toe gaan. Peentjes zweten was het langs de lijn. Maar deze keer niet. Gelukkig. Integendeel zelfs.
Het is zondagmiddag. Als ik aankom bij het sportpark komen de eerste spelersbussen er ook net aan. Zes zijn er in totaal onderweg. Zes ja. Het is geen gewone eredivisie vandaag, maar een speciale. Vanmiddag strijkt hier op trainingscomplex Zoudenbalch het circus neer van de Bijzondere Eredivisie. Dé eredivisie voor G-voetballers; spelers met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Lachend en vol energie komen de spelers het terrein op. Vrolijk begroeten ze elkaar allemaal. En als, tot grote hilariteit van de rest van de
teams, de spelersbus van Ajax eindelijk ook als allerlaatste is aangekomen, kan het voetbalfeest beginnen.

Spanning

Onder luid gejuich van het publiek komen de spelers van Excelsior Rotterdam, SC Cambuur, FC Groningen, VVV-Venlo, Ajax en FC Utrecht in een lange rij achter elkaar het veld op. De teams stellen zich op in een grote cirkel om de middenstip en wensen elkaar succes. Dan verdelen ze zich snel over de twee velden. Het is de hoogste tijd om af te trappen. Drie speelronden staan er op de agenda. Waaronder dus een spannend partijtje tussen Utrecht en Amsterdam.
En spannend is het. De bal wordt behendig en met veel balgevoel van de een naar de ander gepasst. En mocht ik denken dat ik hier veilig langs de lijn kan zitten, heb ik het fout. De ballen vliegen links en rechts met hoge snelheid rakelings langs mij heen. Machtig. Wat een heerlijk potje voetbal. Helemaal in mijn nopjes.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.