FC Utrecht-directeur over coronamaatregelen: 'Het kabinet is onvoorspelbaar'

UTRECHT - Het kabinet is onvoorspelbaar bij het nemen van nieuwe coronamaatregelen. Dat zegt algemeen directeur Thijs Otto van Es van FC Utrecht vrijdag in Een Berg Sport. Van Es praat ook over de problemen met supporters en de mogelijke aankoop door FC Utrecht van het stadion.

Geen feitelijke onderbouwing

Het ziet ernaar uit dat er de komende periode van minimaal drie weken geen toeschouwers mogen komen bij sportwedstrijden. Volgens Van Es is er geen enkele feitelijke onderbouwing voor die maatregel. Net als andere sectoren beroept ook het betaalde voetbal zich op het feit dat er in de stadions nauwelijks besmettingen plaats lijken te vinden. "Heel beperkt wat wij doorkrijgen", zegt Van Es. "Ik weet de exacte aantallen niet, maar dat is minimaal."
Thijs Otto van Es over de nieuwe coronamaatregelen
Het valt Van Es daarbij ook op dat FC Utrecht sinds corona meer toeschouwers trekt. "We zaten in 2018-2019 op 19.600, inmiddels is dat opgelopen naar 20.000. We hebben dus ook nog een hele volle bak, het is drukker dan ooit."
De directeur van FC Utrecht heeft vooral kritiek op de onvoorspelbaarheid van het kabinet. "De afgelopen week zijn we regelmatig op de hoogte gehouden over wat er wordt gedaan aan corona en dan hoor je ineens out of the blue dat je misschien toch weer zonder publiek moet gaan spelen. Op basis van de feiten die er liggen is het gewoon onbegrijpelijk."

Wangedrag supporters

Van Es sprak ook over het wangedrag van de supporters, die afgelopen zondag tijdens de wedstrijd tegen Vitesse in Arnhem de wedstrijd verstoorden door vuurwerk op de tribunes af te steken. De directeur begrijpt daar helemaal niks van.
"Het is verbazingwekkend dat daar de keuze wordt gemaakt door iemand die daar staat om met vuurwerk te gaan gooien, en dat er dan iemand naast staat die dat ook gaat doen. Dat is een keuze. En er is niemand die zegt 'Joh, doe dat effe je eigen club niet aan.' En dat begrijp ik niet."
FC Utrechtfans gooien vuurwerk in Arnhem
Van Es gaat niet in op de vraag wiens fout het is dat dat vuurwerk meegesmokkeld kon worden. "Het begint met de vraag waarom je het doet. Als je met elkaar zo'n mooie club hebt, waar we trots zijn op de sfeer in de Galgenwaard. Waarom doe je dan iets dat schade betekent voor de club?"
De vraag is nu welke maatregelen er genomen kunnen worden. "Het zou zonde zijn als er geen uitfans meer mee mogen", zegt Gert Kruys daarover. "Als de veiligheid van mensen in het geding komt moet je interventies doen en die raddraaiers eruit halen. Maar dat hoeft niet. Je moet als club altijd alles doen om in verbinding te zijn met je achterban."

Stadion bijna van de club

FC Utrecht is al een tijd lang in gesprek over de aankoop van stadion Galgenwaard, dat nu nog in bezit is van Jan Spelt. RTV Utrecht kreeg deze week informatie binnen dat die deal bijna rond zou zijn. "We zijn er nog niet uit met Spelt, maar het komt steeds dichterbij", aldus Van Es.
© FCU Photo
De algemeen directeur van FC Utrecht pint zich niet vast op de datum van 31 december. "Dan is er zeker meer duidelijk. Ik zou het echt geweldig vinden. Het is nog nooit zo dichtbij geweest, maar we zijn er nog niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.