Floortje Mackaij tweede op eerste NK gravel: 'Kom nog terug voor goud'

MIJDRECHT/WOERDEN - Floortje Mackaij is in Epe tweede geworden op het eerste Nederlands kampioenschap gravel. De wielrenster uit Woerden werd na een spannende tweestrijd geklopt door Demi Vollering, die sneller was in de sprint. Lorena Wiebes uit Mijdrecht eindigde als derde.
Floortje Mackaij: "We kwamen zwart van de modder over de streep"
Halverwege de wedstrijd ontsnapten Floortje Mackaij en Demi Vollering uit het peloton. De twee profwielrensters pakten al snel een ruime voorsprong. Lorena Wiebes probeerde in het tweede deel nog in haar eentje de oversteek te maken, maar dat lukte niet. Zij strandde op de derde plaats.
De vrouwen reden in totaal 70 kilometer op een parcours dat voor zeventig procent bestond uit onverharde wegen, de rest was 'gewoon' asfalt.
Het NK gravel wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Bij de mannen ging de titel naar Tijmen Eising. Hij won na 120 kilometer over onverharde wegen in het Gelderse Epe.
Ik kom zeker terug om een keer de gouden plak op te halen
Floortje Mackaij

Strade Bianche

"Het is voor mij ook iets nieuws", zegt Mackaij over het gravelracen. "Het is voornamelijk offroad. Een beetje Strade Bianche, maar ook in de Tour de France en de Giro d'Italia hebben we over gravel gereden. Daarom wil ik hier wel aan meedoen."
De mooie Italiaanse stofwegen lagen er in Epe niet, ondervond Mackaij. "Het was heel modderig en absoluut niet zoals in Toscane", lacht ze. "De organisatie had goed zijn best gedaan en een mooi parcours uitgezet. We kwamen zwart van de modder over de streep."
Alleen Vollering bleek beter van de Woerdense. "Dat was wel heel erg jammer. Ik kwam met Demi samen voorop en uiteindelijk werd ik op waarde geklopt in de sprint en was het een tweede plek. Er zijn wel dingen die je meeneemt naar de volgende keer. Maar ik kom zeker terug om een keer de gouden plak op te halen."
"Ik ben net op vakantie geweest en ik moet wel weer gaan trainen, zag ik aan mijn hartslag", vertelt Mackaij lachend. "Ik ga deze winter nog schaatsen en wat graveltochten rijden over de Heuvelrug."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.