Rijks (FC Utrecht) beleeft met Oranje onder 19 bizar kwalificatieduel

Mees Rijks bij Jong FC Utrecht
Mees Rijks bij Jong FC Utrecht © Orange Pictures
UTRECHT - Jong FC Utrecht-aanvaller Mees Rijks (18) heeft dinsdag met Oranje onder 19 een goede stap gezet EK van 2022. Vanwege een corona-uitbraak binnen de selectie gebeurde dit op een bizarre manier.
KNVB-jeugdcoach Bert Konterman zit in Israël namelijk in quarantaine. De bondscoach van Oranje onder 19 testte, net als een ander staflid, een dag voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël positief, meldt een woordvoerder van de KNVB.
Konterman moest de coaching aan assistent Henk Brugge overlaten. Oranje onder 19 won met 4-1, na eerder ook al Moldavië (4-0) en Cyprus (5-0) te hebben verslagen.

Slechts met elf spelers naar duel

Vanwege de coronagevallen, besloot de KNVB met slechts elf spelers naar de wedstrijd te gaan. Brugge had dus geen wisselmogelijkheden. "Als we niet zouden spelen, dan zouden we gediskwalificeerd kunnen worden. Dat wilden de spelers absoluut niet", aldus Brugge. Rijks was een van die spelers en speelde het hele duel.
"Deze jongens hebben twee jaar geleden al het EK gemist met Onder 17. Dat wilden ze niet nog een keer meemaken. Daarom waren ze gebrand om dit duel te spelen en te winnen, om vervolgens in maart kans te maken om zich te plaatsen voor het EK onder 19."
Een gelijkspel voor Oranje onder 19 volstond voor groepswinst. Brugge: "Dat we deze wedstrijd winnend afsluiten is mooi voor het team, maar ook voor Bert. In maart is hij er weer bij en dan kunnen we de volgende stap zetten richting het EK. Dat is het allerbelangrijkste."
In maart werkt Oranje onder 19 de zogenoemde eliteronde af. In die fase spelen 28 landen om zeven startbewijzen voor het EK 2022. Gastland Slowakije is automatisch geplaatst voor de eindronde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.