Traditionele Sylvestercross gaat weer niet door: 'Besluit met pijn in het hart'

© Fotostudio RedGreenBlue
SOEST - De traditionele Sylvestercross in de Soester Duinen gaat voor het tweede jaar op rij niet door. De cross wordt in aangepaste vorm gehouden. Een normale editie kan volgens de organisatie niet plaatsvinden, vanwege het hoge aantal coronabesmettingen en de huidige coronamaatregelen. "Met ontzettend veel pijn in het hart moesten we dit besluit nemen", zegt Evert ten Kate, voorzitter van de cross, in Namen & Rugnummers.
Ten Kate merkt dat hardlopers zin hadden in een normale editie, die twee jaar geleden voor het laatst mogelijk was. Hij zegt: "De inschrijvingen lagen al veertig procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Dat gaf aan dat er veel belangstelling was."

Duizenden mensen

De organisatie stelde zichzelf vragen over het houden van een normale editie. "Moeten we het willen om zoveel duizend man bij elkaar te brengen wanneer de pandemie weer opleeft? Dat bij elkaar heeft ons besluiten om het niet te doen. We wilden een volwaardig evenement neerzetten. Dat zat er niet in en daarom moesten we met pijn in het hart dit besluit nemen", vertelt Ten Kate.

Alternatieve editie

Als alternatief kunnen hardlopers en wandelaars meedoen aan een virtuele versie van de cross. Deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden van 2, 5 of 10 kilometer en mogen hun eigen route bepalen. Voor mensen met een beperking is een route van 1 kilometer bedacht. Een app houdt de afstand en tijd bij. Uiteindelijk wordt een klassement opgemaakt. De cross duurt van 28 december tot en met 31 december.
Deelnemers liepen de Sylvestercross in onder andere Spanje en Turkije
Evert ten Kate
Bij de vorige editie in 2020 konden deelnemers ook hun eigen route bepalen. Ook buiten de landsgrenzen werd dit opgepikt. "We hadden niet alleen lopers in Nederland, maar ook in onder andere in Spanje en Turkije. Zo'n vlekwerking was bijzonder", besluit Ten Kate, die nog aangeeft volgend jaar heel graag een normale editie te willen.
Inschrijven voor de traditionele cross kan via www.sylvestercross.nl
Tijdens de laatste 'echte' Sylvestercross in 2019 gingen de zeges naar Soufiane Bouchikhi bij de mannen en Maureen Koster bij de vrouwen.
Evert ten Kate, voorzitter van de Sylvestercross, in gesprek met presentator Pieter Tammens