Hugo Haak kreeg veel reacties na besluit om te stoppen: 'Heel eng om die beslissing te nemen'

Hugo Haak
Hugo Haak © Orange Pictures
VIANEN - Donderdag maakte Hugo Haak bekend dat hij stopt als bondscoach van de Nederlandse baansprinters. De oud-baanwielrenner uit Vianen, die veel successen boekte, verraste veel mensen met dat besluit. "Moet het slechter gaan om die keuze te maken om te stoppen? Dat vind ik niet, dus ik stop op het hoogtepunt", zegt hij.
Hugo Haak: "Moet het slechter gaan om die keuze te maken om te stoppen?"
De 30-jarige Haak werd in 2018 bondscoach, nadat hij een jaar eerder nog zelf een punt had gezet achter zijn actieve loopbaan. "We zijn nu, na een succesvolle Olympische Spelen, aangekomen in de fase dat je de stap maakt naar de volgende cyclus. Ik kom erachter dat mijn energie minder is geworden, en ik heb 100% nodig om in het programma te stoppen", legt Haak uit in het radioprogramma Namen en Rugnummers.

Stoppen op het hoogtepunt

"Ik zie mijzelf niet die 100% geven in het traject van 2,5 jaar", kijkt hij vooruit naar de Spelen van Parijs in 2024. "Dan moet je eerlijk zijn tegen jezelf en tegen het team om die stap te zetten."
Hugo Haak tijdens zijn actieve carrière
Hugo Haak tijdens zijn actieve carrière © Orange Pictures
"Het zijn heel veel dingen bij elkaar. Het wringt je uit, zeker op dit niveau", zegt Haak over zijn baan. "Ik ben jong en was onervaren toen ik begon als bondscoach, dat was ook pittig. En achter alle titels die je kan behalen, hebben we een vinkje kunnen zetten. Voor mij is die reeks helemaal voltooid. Moet het dan slechter gaan om die keuze te maken om te stoppen? Dat vind ik niet, dus ik stop op het hoogtepunt."
Ik denk dat er al een mooi fundament staat, zodat je aan die details kan sleutelen
Hugo Haak heeft een advies voor zijn opvolger
De reacties stroomden de afgelopen dagen binnen bij de Vianees. "Het zijn over het algemeen heel positieve reacties. Voor veel mensen is het een verrassing dat je stopt, en wat ik hoor is dat ik trots mag zijn op de eerlijkheid die ik heb om die keuze te maken", aldus Haak, die nog niet weet wat hij hierna gaat doen.

Opvolger

"Ik heb alles nog openstaan. Ik ga eerst zorgen dat het team goed voorbereid is op het volgende seizoen, en ik blijf aan tot een opvolger gevonden is. Of ik in de sport blijf, of daarbuiten, dat bekijk ik daarna", zegt hij. "De opvolger moet nieuwe ervaringen meenemen, uit het buitenland. Elk land traint net iets anders dan wij. Daar zou je best wel nieuwe inzichten van kunnen krijgen. Ik denk dat er al een mooi fundament staat, zodat je aan die details kan sleutelen."
Eind 2017 stopte Haak als baanwielrenner, en nu ziet hij gelijkenissen met die periode. "Het grappige is dat ik exact hetzelfde gevoel heb. Het is heel eng om die beslissing te maken", geeft hij toe. "Het heeft een lang aanlooptraject. Het blijft zo lang hangen, dat je jezelf dwingt om een keuze te maken. Ongeacht of je iets anders hebt om erna te gaan doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.