Voetbalcompetities in de knel door nieuwe coronamaatregelen: is tweede divisie topsport of amateursport?

PROVINCIE UTRECHT - De voetbalcompetities in de tweede en derde divisie worden door NOC*NSF niet aangemerkt als topsportcompetities. Dat betekent dat de ploegen die in die divisies uitkomen met ingang van deze week niet meer mogen trainen na 17.00 uur. Hoogstwaarschijnlijk zal dat betekenen dat de competities zullen worden stilgelegd.

Veel geld

Dat wringt. Want de KNVB eist van de tweede en derde divisionisten dat zij een aantal spelers onder contract moeten hebben. Clubs in die divisies trekken voor de uitbetaling aan hun spelers, die drie keer per week trainen en in het weekend een wedstrijd spelen, soms meerdere tonnen uit. Dat is veel meer dan er wordt betaald in bijvoorbeeld de ereklasse rugby en de eredivisie badminton.
De rugbycompetitie mag wel doorgaan
De rugbycompetitie mag wel doorgaan © RTV Utrecht
Toch vallen de tweede en derde divisie voor NOC*NSF niet onder de noemer topsport, waardoor zij niet na 17.00 uur mogen trainen, terwijl de rugbyers en badmintonners dat wel mogen.
De vraag dient zich aan waarom NOC*NSF competities met een veel lagere economische waarde, zowel qua begrotingen als qua publieke belangstelling, hoger inschaalt dan de tweede en derde divisies. Zeker in een niet-Olympisch jaar is op die keuze wel iets aan te merken.

Dilemma

De clubs in de tweede en derde divisie willen graag erkenning als topsport, en dus doortrainen in de avond. Overdag is niet mogelijk, althans niet met volledige spelersgroepen, omdat veel spelers een baan naast het voetbal hebben. "Ik zal moeten inventariseren hoeveel man er op het veld staan als wij om 15.00 uur willen gaan trainen", zei GVVV-trainer Gery Vink afgelopen weekend in Namen & Rugnummers bij Radio M Utrecht.
GVVV-trainer Vink: 'Inventariseren'
De spelers en coaches willen graag doortrainen, en plaatsen hun besturen daarmee voor een dilemma. Want als er doorgetraind kan worden, zal de KNVB de competities ook door laten gaan. Maar wel zonder publiek, en dat is juist wat veel clubbesturen niet willen. IJsselmeervogels-voorzitter Frank van den Bos was twee weken geleden tegen Radio M Utrecht kraakhelder: "Wij spelen liever helemaal niet dan zonder publiek."
Van den Bos over spelen zonder publiek
Met dat argument pleitten de gezamenlijke tweede divisionisten bij de KNVB voor het stopzetten van de competitie tot er weer publiek zou mogen komen. De voetbalbond gaf de clubs nul op het request: er moest doorgespeeld worden. Vermoedelijk vreesde de KNVB voor een derde niet afgemaakte competitie op rij.
De clubs zijn daarover niet zo pessimistisch. Niet alleen IJsselmeervogels-voorzitter Van den Bos, maar ook GVVV-bestuurder Loek Budding ziet nog genoeg mogelijkheden om het seizoen af te maken zodra er weer publiek mag komen.
Loek Budding
Loek Budding © Geert Lommers/GVVV
"We kunnen twee keer in de week spelen, dat zal zwaar zijn, maar daar heeft iedereen mee te maken", zegt Budding. Wanneer daarmee gestart zou kunnen worden weet niemand, omdat volstrekt onduidelijk is wanneer er weer voor publiek gespeeld mag worden.

Bekerduel uitstellen?

Tweede divisionist Spakenburg heeft daarbij nog een hele andere uitdaging. Voor die ploeg staat op 14 december de bekerwedstrijd tegen eerste divisionist Telstar gepland. Het is uitgesloten dat Spakenburg die wedstrijd kan spelen als er tot die tijd niet of nauwelijks getraind wordt, weet trainer Chris de Graaf. "We zullen zoveel doen als mogelijk is", zegt De Graaf, die net als GVVV-collega Vink in elk geval op zaterdag overdag wil gaan trainen.
De Graaf: 'Zoveel doen als mogelijk is'
Of Spakenburg bij de KNVB om uitstel van het bekerduel gaat vragen, kan De Graaf nog niet zeggen. "Daar moeten we over nadenken. Ik kan nu wel heel tof dingen gaan roepen, maar daar moeten we het over hebben."

Grens

NOC*NSF en KNVB moeten de discussie misschien maar eens aangaan. De reactie van de KNVB zal waarschijnlijk zijn dat er érgens een grens getrokken moet worden. Maar die heeft de bond ook al getrokken bij het verplicht stellen van contracten. Daar ligt hij tussen de derde divisie en de hoofdklasse. Moeilijker kan het niet zijn.