Flitsen straks Formule E-raceauto's door Utrecht?

Wereldkampioen Nyck de Vries in zijn wagen
Wereldkampioen Nyck de Vries in zijn wagen © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Als het aan de Utrechtse VVD ligt rijden er binnen een aantal jaren Formule E-raceauto's door de stad. De partij wil het prestigieuze wereldkampioenschap naar Kanaleneiland en Papendorp halen. Een parcours hebben ze al in gedachten en de contacten in de autosport zijn gelegd.
De Formule E is het kleine broertje van de Formule 1. Net als de koningsklasse in de autosport wordt de Formule E georganiseerd door de wereldautosportbond FIA. Het grote verschil tussen de F1 en Formule E is de aandrijving. Rijden Max Verstappen en Lewis Hamilton op benzine, de Formule E-auto's worden volledig aangedreven door een elektromotor.
De Nederlandse autocoureur Nyck de Vries is regerend wereldkampioen. De Vries is naast coureur in de Formule E ook testcoureur van het Formule 1 team van Mercedes. Als Lewis Hamilton bijvoorbeeld dit weekend ziek zou worden, dan moet De Vries zijn plaats innemen bij de race in Saudi-Arabië.

Wereldkampioen

Martijn van Dalen is raadslid voor de VVD in Utrecht. Hij loopt al heel lang met het idee om de Formule E naar Utrecht te halen. "Ik kwam twee jaar geleden op het idee, maar heb het door de coronacrisis even laten liggen", vertelt Van Dalen. "Nadat Nyck de Vries wereldkampioen werd, heb ik contact gezocht met Tom en Tim Coronel en Nyck de Vries. Daarnaast ben ik een concept stratencircuit gaan uittekenen met twee bruggen erin vanwege het spectaculaire gezicht."
Tijdens dit proces kwam Van Dalen erachter dat ook Eindhoven plannen heeft voor een Formule E-race. Deze autosportklasse kenmerkt zich door het gebruik van stratencircuits in plaats van permanente circuits. Zo is Zandvoort een permanent circuit, de Grand Prix van Monaco wordt verreden op een stratencircuit. Op zo'n circuit rijdt de rest van het jaar normaal verkeer. Van Dalen: "Het lijkt mij heel gaaf als er een formule E race naar Nederland komt, en al helemaal naar Utrecht." En daarom stelt Van Dalen vandaag vragen aan het Utrechtse College.
Daarin meldt Van Dalen dat de Utrechtse VVD een groot voorstander is van het aantrekken van grote en innovatieve sportevenementen naar Utrecht. De partij verwijst daarmee naar de Tour de France, de Giro en Vuelta. "Een groot sportevenement is goed voor de Utrechtse economie: de Utrechtse horeca, winkeliers en musea kunnen daarvan profiteren na de zware coronacrisis."

Gezond stedelijk leven

Volgens de VVD is er een positieve sociale en economische impact bij een dergelijk evenement. Maar zo'n race krijg je niet zomaar, daar is veel tijd en lobbywerk voor nodig. En dus gokt Van Dalen op 2025 of daarna.
Het lijkt mij heel gaaf als er een formule E race naar Nederland komt, en al helemaal naar Utrecht
Martijn van Dalen (raadslid VVD)
Het enthousiaste raadslid ziet vooral de voordelen. "De Formule E kan ervoor zorgen dat Utrecht op de kaart wordt gezet als duurzame en innovatieve stad." Ook zou het Utrechtse onderwijs en onderzoeksinstellingen kunnen aanhaken. Het huidige college van D66, ChristenUnie en GroenLinks heeft als thema 'Gezond Stedelijk Leven', de partijen willen graag dat benzine- en dieselauto's uit het straatbeeld verdwijnen. Volgens Van Dalen is een evenement als de Formule E een prima promotor van transitie naar emissieloos vervoer.
Pikant detail, de huidige wethouder Klaas Verschuure (D66) is een groot fan van autosport. Dat liet hij onder andere blijken bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen door zichzelf af te laten fotograferen in een Formule 1-auto. In die tijd vertelde hij ook dat hij het persoonlijk tof zou vinden als de Formule E naar Utrecht zou komen. Dit college is niet enthousiast over autogebruik en dus ook geen voorstander van autoraces. Maar je kan aannemen dat binnen de muren van de collegekamer, het plan van de VVD in ieder geval één medestander kent.