FC Utrecht op bezoek bij PSV, waar in de competitie al 41 jaar niet is gewonnen

UTRECHT - Het is de moeilijkste eredivisiewedstrijd van allemaal voor FC Utrecht: PSV uit. Van de 64 competitiewedstrijden die FC Utrecht (en voorloper DOS) sinds de invoering van het betaalde voetbal in Eindhoven speelde, werden er maar zes gewonnen. De laatste keer dat dat gebeurde was op 25 oktober 1980. Leo van Veen, Gerard van der Lem en Ton de Kruik scoorden namens Utrecht, dat met 3-2 won.
Nadien was er alleen nog een zege in de beker. In februari 2016 werd het door twee treffers van Bart Ramselaar en een van Sebastien Haller 3-1 voor de ploeg van, toen nog, Erik ten Hag. Als FC Utrecht die stunt dit weekend weet te herhalen, wint het in drie maanden tijd van Feyenoord, Ajax én PSV, een unicum voor de club.

Profiteren van de ruimtes

Sander van de Streek en Benaissa Benamar ontbraken vorige week, in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Heracles, maar zijn er nu waarschijnlijk weer bij. Moussa Sylla is nog niet van de partij, Tommy St. Jago evenmin. Of de beschikbaarheid van nieuwe spelers leidt tot een andere opstelling, wil trainer René Hake niet zeggen.
'De ruimtes bij hun achterin zijn soms groot'
"Hun backs zijn aanvallend ingesteld, dus als ze balverlies lijden kunnen de ruimtes bij hun achterin behoorlijk groot zijn", analyseert de Utrecht-trainer de zwakke plekken van PSV. "Daar moeten we van kunnen profiteren."
Dat was ook het verhaal van de uitwedstrijd tegen Ajax. En die pot won Utrecht. "Deels is dat ook zo, maar voorin hebben ze een andere bezetting, ze positioneren de spelers anders", aldus Hake, die niet aan kan (of wil?) geven of hij Ajax of PSV momenteel hoger inschat.
Coach Roger Schmidt van PSV verwacht dat hij zaterdag tegen FC Utrecht wellicht weer kan beschikken over Cody Gakpo, Noni Madueke en Jordan Teze. De inzetbaarheid van Philipp Max, die was besmet met het coronavirus, is nog onzeker.

Mogelijkheden

Het zal hoe dan ook een moeilijke klus worden, maar zeker geen onmogelijke. Bart Ramselaar weet daar alles van. Hij was er bij, en scoorde zelfs twee keer, toen FC Utrecht voor het laatst won in Eindhoven. "We hadden een heel goed plan en speelden een fantastische wedstrijd", herinnert de Amersfoorter zich.
'We speelden een fantastische wedstrijd'
Ramselaar ging kort na die wedstrijd voor PSV spelen, en weet dus ook hoe de Eindhovenaren een wedstrijd kunnen verliezen. "Het is een topclub maar er liggen mogelijkheden. Wij moeten op ons sterkst zijn", zegt Ramselaar, die de afwezigheid van publiek een voordeel vindt in uitwedstrijden. "Ik denk zeker bij clubs als Ajax, PSV en Feyenoord dat de fans er echt achter staan, dus dat kan wel een voordeel zijn ja."

Omschakelen

PSV won dit seizoen zes van de zeven thuiswedstrijden en verloor alleen van Feyenoord. "Normaal is daar niet zo heel veel te halen", zegt Gert Kruys in Een Berg Sport. "Maar vorig jaar hadden we daar kunnen winnen. En de doelpuntenmakers van toen, Malen en Ihattaren, zijn er niet meer bij."
'We kunnen het PSV moeilijk maken'
Kruys deelt de opvatting van Hake, dat FC Utrecht ruimte gaat krijgen. "PSV wil natuurlijk gaan aanvallen, die willen de afstand met Ajax klein houden, dus die willen alleen maar drie punten. Dat betekent dat Utrecht ruimte gaat krijgen. En FC Utrecht is wel een ploeg die goed kan omschakelen. Ik denk dat we het PSV moeilijk kunnen maken."
PSV - FC Utrecht begint zaterdag om 16.30 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers bij Radio M Utrecht.