Weinig animo voor wereldbekercross in de sneeuw

© Orange Pictures
WOUDENBERG/AMERSFOORT - Lars van der Haar laat zondag de wereldbekercross in het Italiaanse Val di Sole aan zich voorbijgaan. De Woudenberger gaat op trainingskamp naar Mallorca, laat hij aan RTV Utrecht weten. De nummer drie van het klassement is niet de enige topper die de koers in de sneeuw laat schieten. Corné van Kessel is zondag de enige Nederlandse deelnemer bij de mannen. Mathieu van der Poel rijdt pas de week erop in Rucphen zijn eerste wedstrijd van het seizoen.
"We rijden dit seizoen 16 wereldbekerwedstrijden en dat is eigenlijk te veel", vertelt Van der Haar. "Ik heb het trainingskamp gewoon nodig om ook het tweede deel van het seizoen goed te zijn."
Bondscoach Gerben de Knegt heeft ook bij de vrouwen tal van afmeldingen voor de wedstrijd, die op een vrijwel zeker besneeuwd parcours wordt verreden. De Knegt vindt het jammer voor de organisatoren van de Italiaanse cross, maar heeft begrip voor de renners. Marianne Vos maakt in Italië haar rentree na een pauze in haar veldritprogramma.

Puck Pieterse wel naar Italië

De Knegt selecteerde zes vrouwen onder wie de mountainbikesters Anne Tauber en Anne Terpstra. "Normaal is het dringen voor de startplaatsen", zegt de bondscoach. "Nu is de animo dermate klein dat Terpstra en Tauber kunnen meedoen, zonder dat ze daar andere rensters mee uit de selectie verdringen. Voor Marianne Vos is dit het moment om terug te keren in het veld en te beginnen aan het tweede deel van haar veldritseizoen."
Onder meer Lucinda Brand, leidster in de wereldbeker, en Annemarie Worst ontbreken. De Knegt: "Het is ontzettend jammer voor de organisatie, die de kans biedt om een keer een cross in de sneeuw te rijden. Maar dit heeft toch te maken met het feit dat het wedstrijdprogramma met zestien wereldbekercrossen eigenlijk te vol is. Normaal is dit al het moment om een trainingsperiode in de zon in te lassen om goed voor de dag te komen in de drukke kerstperiode." Bij de vrouwen staan verder Denise Betsema, de Amersfoortse Puck Pieterse en Fem van Empel aan de start.