Handbalsters groepswinnaar na moeizaam gelijkspel

© Orange Pictures
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/LEUSDEN - De Nederlandse handbalsters hebben bij het wereldkampioenschap in Spanje voor het eerst puntenverlies geleden. Het team van bondscoach Monique Tijsterman kwam in Torrevieja niet verder dan een gelijkspel tegen Zweden: 31-31.
Oranje, met Laura van der Heijden uit Leusden op het veld, had aan een gelijkspel genoeg voor de groepswinst, omdat het tegen Puerto Rico en Oezbekistan ruimere zeges behaalde dan Zweden en dus een beter doelsaldo heeft.
Zweden liep in de beginfase vrij vlot weg bij Nederland, dat zich pas tegen het einde van de eerste helft herpakte. Zweden had van de opgebouwde voorsprong bij rust nog maar één doelpunt over: 17-18. In de tweede helft lag het initiatief meer bij het team van Tijsterman, dat bij 27-26 voor het eerst de leiding had. Zweden maakte in de slotminuut gelijk (31-31) en leek daarna ook nog op weg naar de overwinning.
Angela Malestein uit Bunschoten-Spakenburg was nog niet van de partij. De ervaren hoekspeelster is weliswaar hersteld van corona en zaterdag aangesloten bij de ploeg in Torrevieja, maar Tijsterman had haar dinsdag nog niet nodig.

Weg richting wereldtitel

De eerste drie landen uit de groep (Nederland, Zweden en Puerto Rico) gaan door naar de hoofdronde. In de hoofdronde spelen de teams uit de groepen A/B, C/D, E/F en G/H drie wedstrijden tegen elkaar. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales.
Donderdag is Roemenië de tegenstander, zaterdag Kazachstan en maandag Noorwegen.
Oranje verdedigt in Spanje de wereldtitel die het twee jaar geleden in Japan veroverde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.