Zonder voorbereiding begint Voordaan aan hoofdklasse zaalhockey: 'Frustrerend'

GROENEKAN - Met veel beperkingen begint Voordaan komend weekend de hoofdklasse zaalhockey. Coach Peter Jonker van de ploeg uit Groenekan heeft zin in de competitie, maar hij baalt wel verschrikkelijk op wat voor wijze hij met zijn ploeg er naar toe moet werken.
Je gaat de competitie in op een niveau dat niet nodig was geweest
Peter Jonker, coach Voordaan
"De voorbereiding is niet goed natuurlijk", is coach Jonker gelijk duidelijk. Vanwege de coronamaatregelen kan er na 17.00 uur niet getraind worden. De zaalcompetitie van de hoofdklasse gaat wel gewoon door omdat deze in de middag wordt afgewerkt.
Voordaan-coach Peter Jonker over de start van de zaalcompetitie
De hockeyers van Voordaan en de oefenmeester zelf proberen waar het ook kan ruimte in de agenda's vrij te maken zodat er doordeweeks voor 17.00 uur getraind kan worden. Maar als de competitie zondag begint hebben de Groenekanners pas twee keer in de zaal gestaan. "Trainen is praktisch haast onmogelijk."
"Als iemand daardoor een blessure oploopt zou dat heel zuur zijn", zegt Jonker. "Twee jaar geleden hebben we veel getraind en daardoor werden we echt goed. Dus dat is wel frustrerend. Je gaat de competitie in op een niveau dat niet nodig was geweest. Ik heb er wel begrip voor dat de competitie doorgaat."
Een deel van het plezier is dat je op gelijkwaardige status kan starten
Voordaan-coach Peter Jonker

Oneerlijke concurrentie

In de zaal is er op trainingsgebied oneerlijke concurrentie. Promotieklasser Voordaan zit namelijk in de competitie met teams die op het veld in de hoofdklasse spelen. Die ploegen hebben een topsportstatus en mogen - indien ze een blaashal hebben op het veld - gewoon trainen. "Daar heb ik wel moeite mee. Ik vind eigenlijk niet dat dit kan. Ik denk dat je die verschillen zeker gaat zien."
Over de kwaliteit van zijn selectie maakt hij zich geen zorgen. "Daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen. We hebben een goed team. Maar het scheelt natuurlijk wel even dat we vorig seizoen helemaal niet gehockeyd hebben in de zaal."

Plezier staat voorop

Ondanks alle beperkingen heeft Jonker zin in de zaalcompetitie. "Absoluut. Er zal zeker plezier zijn. Maar een deel van het plezier is dat je op gelijkwaardige status kan starten. Het moet niet overheersen, maar het houdt mij wel bezig."
Voordaan begint zondag de hoofdklasse in de zaal met een duel tegen Cartouche en een duel tegen Almere. "Die hebben hetzelfde probleem als wij. Dus dat is fair", zegt Jonker. "Ik weet niet of we onze doelstelling afschalen. We hebben een goed team en we kunnen nog steeds verrassen. Ondanks de gebrekkige voorbereiding."
Naast Voordaan (groep B) is ook Schaerweijde (groep A) uit Zeist, SCHC (groep A) uit Bilthoven en het Utrechtse Kampong (groep B) actief in de hoofdklasse zaal. In twee groepen doen er 16 teams mee aan de competitie. De verrichtingen van de mannen uit Schaerweijde zijn komende zondag tegen Bloemendaal en Hattem live te volgen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM).

Bij de vrouwen zijn SCHC (groep A) en Kampong (groep B) de regioploegen die actief zijn in de zaal.