FC Utrecht bereidt zich voor op Go Ahead Eagles: 'Het is een goed georganiseerde ploeg'

UTRECHT - FC Utrecht moet op zijn hoede zijn voor Go Ahead Eagles. Zowel trainer René Hake als RTV Utrecht-analist Gert Kruys roemen de organisatorische kracht van de ploeg uit Deventer. De promovendus uit Deventer staat op de dertiende plaats in de eredivisie, en daarmee staan oud FC Utrecht-spits Jacob Mulenga en zijn teamgenoten hoger dan menigeen op voorhand had verwacht. De aftrap zaterdag is om 18.45 uur.

Rust en ervaring

Eric Oelschlägel staat bij FC Utrecht onder de lat als vervanger van de geblesseerde Maarten Paes. De Duitser keepte dit seizoen nog geen enkele wedstrijd en heeft dus geen wedstrijdritme. Leusdenaar Fabian de Keijzer stond al 17 keer onder de lat in Jong FC Utrecht. Toch kiest trainer René Hake voor Oelschlägel. "Op basis van zijn rust en ervaring, en op basis van het feit dat hij het goed gedaan heeft op momenten dat hij er moest staan", verklaart de Utrecht-trainer zijn keuze.
Hake verklaart keuze voor Oelschlägel
De vervanging van Paes voor Oelschlägel is in principe de enige wijziging die Hake doorvoert ten opzichte van de met 4-1 verloren wedstrijd tegen PSV. "Daar lijkt het in eerste instantie niet op", houdt de oefenmeester een kleine slag om de arm. Moussa Sylla is er nog niet bij.
De ploeg uit Deventer staat op de dertiende plaats in de eredivisie, en dat is hoger dan menigeen had verwacht. Hake is minder verrast. "Ik vind dat zij goed georganiseerd spelen, dat deden ze vorig jaar ook al." Uit werd gewonnen bij Vitesse en gelijkgespeeld tegen Ajax. Hake vindt dat een knap resultaat van de ploeg uit Deventer. "Maar als Ajax daar de kansen benut wordt het een hele grote uitslag."

'Organisatorisch sterk'

Hoewel Go Ahead de afgelopen vier seizoenen in de eerste divisie speelde, is het voor FC Utrecht geen totaal onbekend. "Vorig jaar tegen Jong FC Utrecht zag je al dat het een goeie ploeg is", zegt Gert Kruys in Een Berg Sport. "Van Wonderen verricht daar uitstekend werk. Dit is een ploeg die moeilijk te verslaan is", aldus de analist. Dat blijkt ook uit het feit dat de Eagles al vier uitwedstrijden ongeslagen zijn.
Gert Kruys roemt het werk van Kees van Wonderen
"Ze spelen vanuit een strakke organisatie en zijn erg goed in de omschakeling", verklaart Kruys die reeks. "Utrecht gaat daar een zware kluif aan krijgen. Toen Van Wonderen begon vorig jaar. Hij is begonnen vauit een defensieve strategie. Tegen elke ploeg hielden ze nul. En ook in de eredivisie maken ze het elke ploeg enorm moeilijk."

Pieken en dalen

"Er zijn een paar wedstrijden geweest dat het wat minder ging", erkent Adam Maher. "Maar ik denk wel dat er een stijgende lijn in zit." Toch vindt de middenvelder wel dat FC Utrecht stabieler moet worden. "Je ziet dat hoe wij aan het begin van het seizoen speelden, dat dat heel stabiel was. Daarna was het een tijdje wat minder, maar als je nu kijkt dan zie je wel dat het steeds stabieler wordt."
Adam Maher: "Het wordt steeds stabieler"
Maher vindt ook dat het in de met 4-1 verloren wedstrijd tegen PSV best goed was. "We deden zeker mee, we kwamen op een 1-0 voorsprong. Alleen je geeft knullig de goals weg en dat wordt zeker in een topwedstrijd als tegen PSV genadeloos afstraft."
Verliezen van PSV, dat kan gebeuren. Tegen Go Ahead Eagles mag dat FC Utrecht, dat dit seizoen thuis nog ongeslagen is en alleen tegen RKC Waalwijk punten verspeelde, niet overkomen. "Als je bovenin wilt meedoen, moet je elke wedstrijd winnen. En tegen de top drie mag je winnen", aldus Maher.

Historie

FC Utrecht (en voorloper DOS) en Go Ahead Eagles stonden 31 keer eerder in de Galgenwaard tegenover elkaar. Twintig keer bleven de punten in Utrecht, negen keer won de ploeg uit Deventer. De grootste zege voor FC Utrecht was 4-0 (in 1980), de grootste nederlaag 1-5 (in 1966).
De laatste keer dat Go Ahead Eagles in Utrecht won was in 2014. FC Utrecht kwam toen via Gyrano Kerk en Ruud Boymans op 2-0, maar het destijds door Houtenaar Foeke Booij getrainde Go Ahead won alsnog met 3-2. De laatste ontmoeting tussen beide teams in de Galgenwaard eindigde wel in een Utrechtse zege. In oktober 2016 werd het dankzij doelpunten van Giovanni Troupée, Rico Strieder en Richairo Zivkovic 3-0.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.