Schaatser Bart Hoolwerf verovert in Calgary goud op de massastart

© ANP
EEMDIJK/VATHORST - Schaatser Bart Hoolwerf heeft tijdens de vierde wereldbeker in Calgary de massastart gewonnen. De 23-jarige Eemdijker van Team Jumbo-Visma profiteerde van een vroege vluchtpoging en haalde uitgeput solo de finish na zestien ronden. De Belg Bart Swings, de leider in het wereldbekerklassement, won de sprint van het peloton.
Hoolwerf reed met de Duitser Felix Rijhnen snel weg uit het peloton. Mede door het controlerende werk van zijn ploeggenoot Kars Jansman kon het duo een grote voorsprong nemen. Drie ronden voor het einde ging de Nederlandse kampioen er alleen vandoor. Op karakter wist hij uit de greep van het jagende peloton te blijven. Mede-vluchter Rijhnen kon nog als derde eindigen. Hoolwerf en Jansman hadden zich eerder op zaterdag via de halve finales geplaatst voor de eindstrijd.
Voor debutant Hoolwerf was het de eerste keer dit wereldbekerseizoen dat hij aan de finale van de massastart mocht meedoen. Daarmee stelde hij meteen het tweede olympische startbewijs voor Oranje op dit onderdeel veilig. Eerder al had specialist Jorrit Bergsma zich verzekerd van een plek in de top 24 van de wereldbekerstand. De Friese routinier sloeg mede daarom de race in Calgary over.
Door het geslaagde optreden van Hoolwerf op de massastart in Calgary mag Nederland nu ook met het maximale aantal van negen mannen, en negen vrouwen, deelnemen aan de Winterspelen in februari in China.
Hoolwerf reageerde emotioneel op zijn verrassende zege in Calgary. Hij had eerder dit seizoen nogal wat kritiek gekregen op zijn prestaties in de wereldbeker. Op het moment dat het moest, bleek de marathonschaatser echter wel degelijk in staat om op het hoogste niveau te excelleren.
"Er lag best wel veel druk op, ja, natuurlijk voel je dat", gaf Hoolwerf toe bij de NOS. "Ik probeerde dat van mij af te zetten. Dat lukte eigenlijk best goed, ik heb ook gewoon goed geslapen hier. Ik werd wakker met goede benen en had er onwijs veel zin in. Ik voelde me echt heel lekker vandaag."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.