Nationale sportverkiezing: Diede de Groot en Haak genomineerd

© Orange Pictures
OUDEWATER/VIANEN - Diede de Groot is door NOC*NSF genomineerd voor de titel Paralympisch sporter van het jaar. De rolstoeltennisster uit Oudewater won in 2021 alle vier de grand-slamtoernooien én Olympisch goud.
De 24-jarige De Groot heeft in haar categorie concurrentie van wielrenner en triatleet Jetze Plat. Plat werd op de triatlon wereld- Europees en Olympisch kampioen,en won bovendien twee keer paralympisch goud op de Spelen en op het WK bij het wielrennen.
Derde genomineerde is de Nederlandse damesrolstoelbasketbalploeg, die in Tokio de gouden medaille pakte en dit weekend de Europese titel veroverde. De Utrechtse Anouk Taggenbrock maakt deel uit van die ploeg.

Coach van het jaar

Hugo Haak uit Vianen is één van de drie kanshebbers voor de titel coach van het jaar. Onder zijn leiding wonnen de Nederlandse baanwielrenners acht keer goud op het WK en drie keer op de Olympische Spelen. Hij moet het opnemen tegen Laurent Meuwly en Eelke van der Wal.
Meuwly is onder meer de coach van de Nederlandse atletiekploeg die in Tokio zilver won op de 400 x 400 meter. Van der Wal won won met de para-zwemmers 16 medailles op de Spelen.
De Nederlandse hockeyvrouwen, met speelsters van SCHC en Kampong én de Utrechtse keepster Josine Koning, zijn één van de drie kanshebbers voor de titel sportploeg van het jaar.