Spakenburg-trainer Chris de Graaf is niet bang: 'Als wij het goed doen, krijgt Telstar een zware avond'

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Spakenburg is de laatste overgebleven amateurclub uit de provincie Utrecht in de KNVB beker. In de eerste ronde schakelde de tweede divisionist FC Dordrecht uit. Op de eigen Westmaat werd het 3-0. In de tweede ronde treffen de Blauwen opnieuw een eerste divisieclub, Telstar. Dit keer een uitwedstrijd.

Ongewone voorbereiding

De tweede divisie ligt al sinds 27 november stil, omdat de teams niet meer 's avonds mogen trainen. Spakenburg kreeg, omdat het nog in het bekertoernooi zit, ontheffing. En dus heeft trainer Chris de Graaf, die de onlangs ontslagen Eric Meijers is opgevolgd, zijn mannen optimaal kunnen voorbereiden. "We hebben heel veel getraind en een oefenwedstrijd gespeeld tegen GVVV."
Chris de Graaf blikt vooruit op de wedstrijd tegen Telstar
De Graaf is niet bang dat het feit dat Spakenburg al drie weken geen officiële wedstrijd heeft gespeeld ten koste zou kunnen gaan van het ritme. Hij speelde bewust maar één oefenduel. "We hebben er na die wedstrijd tegen GVVV van vorige week voor gekozen om een hele week te trainen."
Chris de Graaf is optimaal voorbereid
Chris de Graaf is optimaal voorbereid © Geert Lommers
Net als FC Dordrecht, dat in de vorige ronde werd uitgeschakeld, speelt ook Telstar een divisie hoger, en traint het zeven keer per week. Spakenburg zet daar drie à vier trainingen tegenover. "Het grote verschil zit hem denk ik in de fitheid en het tempo", schat De Graaf in. "Maar ik denk dat als wij het zo uitvoeren als tegen Koninklijke HFC, dan gaat Telstar een hele zware avond tegemoet."

Telstar is goed geïnformeerd

Telstar-trainer Andries Jonker kent Spakenburg goed. Zijn assistent Anthony Correia is hoofdtrainer van Katwijk, en AFC-trainer Ulrich Landvreugd loopt stage bij Telstar. Bovendien was Gert Jan Tamerus, de trainer van Koninklijke HFC, ook een tijdje werkzaam bij Telstar. Al die trainers hebben in de competitie tegen Spakenburg gespeeld en Jonker van de nodige informatie voorzien.
Maar ook De Graaf is goed voorbereid. "We hebben een aantal wedstrijden gekeken, tegen TOP Oss en tegen VVV. Toen gingen we er eigenlijk nog vanuit dat ze 4.3.3 zouden spelen", zegt de Spakenburg-trainer. Afgelopen vrijdag tegen Eindhoven liet Jonker zijn mannen in een 5.3.2 aantreden. "Toen was ik heel erg blij dat we zaterdag nog een training hadden."
Robin Eindhoven verschafte bruikbare informatie
Robin Eindhoven verschafte bruikbare informatie © Geert Lommers
Daarnaast heeft De Graaf Robin Eindhoven in zijn selectie. De aanvaller ontbreekt tegen Telstar vanwege een blessure, maar maakte tot een paar maanden geleden deel uit van de selectie van de ploeg uit Velsen. Zijn kennis is een belangrijke aanvulling op de zaken die De Graaf zelf al gezien had. "Dat is vaak informatie individueel over spelers. Waar liggen krachten, waar zijn ze wat minder goed."

Nog even naar de kapper

Veel spelers van Spakenburg, en ook de trainer, moeten de dag van de wedstrijd nog werken. "Ik ga je heel eerlijk vertellen, ik pak om twee uur nog even een kappertje, want uitstraling is ook belangrijk vind ik", vertelt De Graaf.
Als hij keurig gekapt is meldt de trainer zich tegen vijven op de club. "Dan eten we met elkaar en hebben we de bespreking. En dan vertrekken we half zeven richting Telstar."
Spakenburg en Telstar troffen elkaar één keer eerder in de beker. Op 24 september 2008 werd het in Spakenburg 0-1. Marien Willemsen, die later deel uitmaakte van het team van Spakenburg dat landskampioen werd, maakte het enige doelpunt voor de profs.