Handbalsters uitgeschakeld op WK na nederlaag tegen Noorwegen

Laura van der Heijden en Danick Snelder in actie voor het Nederlands handbalteam.
Laura van der Heijden en Danick Snelder in actie voor het Nederlands handbalteam. © ANP
LEUSDEN/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De Nederlandse handbalsters, die hun wereldtitel verdedigden, zijn er op het WK niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken. Oranje, met Angela Malestein uit Bunschoten en Laura van der Heijden uit Leusden, verloor in Spanje na een voortvarende start met 37-34 van Noorwegen en is daardoor uitgeschakeld.
Op de Olympische Spelen in Tokio waren de Noorse speelsters ook al te sterk voor Nederland (29-27), net als op een voorbereidingstoernooi op het WK (36-21). Oranje had aan een gelijkspel voldoende voor een plek bij de laatste acht. De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman had een aanzienlijk beter doelsaldo dan Noorwegen, dat in de hoofdronde van het WK ook drie keer had gewonnen en een keer had gelijkgespeeld.
Het pakte echter anders uit. Na aanvankelijk een ruime voorsprong van Nederland kwam Noorwegen sterk terug, zodat er een spannende slotfase ontstond. Angela Malestein scoorde vier keer voor Oranje, Laura van der Heijden vond het doel één keer.
Twee jaar geleden werd Nederland in Japan wereldkampioen door Spanje in de finale te verslaan. Noorwegen pakte de wereldtitel in 2015 voor het laatst. In 2019 werden de Scandinavische vrouwen vierde.