KNVB noemt coronamaatregelen niet zinvol, NOC*NSF voelt meer begrip politiek

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - In een uitgebrachte verklaring heeft de KNVB de verlengde maatregelen ter bestrijding van het coronavirus waar het sport en voetbal betreft niet zinvol genoemd. "Nederland wordt niet gestimuleerd om te sporten", aldus de voetbalbond.
"Ook de komende weken mag men alleen sporten tot 17.00 uur", zegt de grootste sportbond van Nederland. "Lang niet iedereen kan dat en veel sporters zijn door deze maatregel al afgehaakt. Dit blijkt uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF. In de leeftijd tussen 5 en 18 jaar is de helft minder gaan sporten of is geheel gestopt. De jeugd heeft geen uitlaatklep."

Geen brandhaarden

"Het kabinet heeft zonder wetenschappelijke of feitelijke onderbouwing besloten om publiek in de stadions in Nederland te verbieden", vervolgt de bond. "Daarmee is Nederland een uitzondering in Europa, waar bijna overal wél toeschouwers op de tribunes zitten. Nederlandse sportliefhebbers mogen dus wel in het buitenland wedstrijden van hun Nederlandse favorieten bezoeken."
Verder onderstreept de KNVB nogmaals dat stadionbezoek en het amateurvoetbal nooit hebben geleid tot coronabrandhaarden. "Iedereen bevindt zich in de frisse buitenlucht. Zelf sporten is bovendien gezond. Het draagt bij aan een betere weerstand en de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en psychische problemen wordt hierdoor verkleind."

NOC*NSF voelt meer begrip van politiek

Sportkoepel NOC*NSF begrijpt gezien de laatste ontwikkelingen de zorgen van het kabinet over de verspreiding van het coronavirus. Dat zegt algemeen directeur Marc van den Tweel tegen het ANP in een eerste reactie op de 'coronapersconferentie' van dinsdagavond. "De toon was ernstig. Terecht. We weten niet precies wat er met deze nieuwe variant op ons afkomt."
Na 17.00 uur mag er sinds enige weken niet meer worden gesport dan wel getraind. Veel bonden besloten vervolgens de competities stil te leggen. Natuurlijk had Van den Tweel graag gezien dat die maatregel van tafel was gegaan. "Maar eerlijk gezegd komt het niet als een verrassing dat dit nu niet gebeurt. Van mij zul je ook geen hartstochtelijk pleidooi horen om het in deze situatie direct anders te doen. Maar we zien wel een kentering binnen het kabinet en hopen dat de maatregelen voor de sport binnenkort worden versoepeld."

Sporten en bewegen essentieel

"Het kabinet en de Tweede Kamer hebben na de vorige persconferentie gezegd dat sport en bewegen essentieel zijn voor de samenleving", vervolgt Van den Tweel. "Dat is voor ons een grote winst. Men heeft ook duidelijk aangegeven de sport zo snel mogelijk meer ruimte te willen geven. We zijn daarom hoopvol gestemd. Maar nu is het even afwachten. Wat adviseert het OMT met betrekking tot de nieuwe variant, wat is het effect van de boosterprik. Op dit moment weten we het allemaal nog niet."