Eric Meijers over ontslag bij Spakenburg: 'Ik heb er spijt van dat ik de keeperstrainer niet heb weggestuurd'

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Eric Meijers heeft in de aanloop naar dit voetbalseizoen, waarin hij werd ontslagen als trainer van Spakenburg, één grote fout gemaakt. "Ik had in de derde week van augustus keeperstrainer Remco van Lopik weg moeten sturen." Dat zegt Meijers, die op 8 november moest vertrekken bij de tweede divisionist, tegen RTV Utrecht. "Ik had moeten zeggen: hij eruit of ik eruit. Ik heb er spijt van dat ik dat niet heb gedaan."
Meijers en Van Lopik botsten in de aanloop naar de competitie over de vraag wie er eerste keeper moest worden: oudgediende Leon ter Wielen of nieuwkomer Menno Heus. Meijers koos, tegen de zin van Van Lopik, voor Ter Wielen. "Ik ga daar inhoudelijk niet te diep op in, maar de wisselwerking tussen mij en Remco was dramatisch. Het was Remco's goed recht om voor Menno te zijn, maar dat is in het hele proces faliekant misgelopen."

'Goed werk'

Meijers is zeer teleurgesteld in de manier waarop er een einde kwam aan zijn dienstverband bij Spakenburg. Twee weken voor zijn ontslag werd bekend dat zijn aflopende contract na dit seizoen niet verlengd zou worden, maar werd hem toegezegd dat hij door de voordeur zou vertrekken. "Ze zeiden dat ik goed werk afleverde binnen Spakenburg, maar dat ze zelfs als we derde hadden gestaan mijn contract niet zouden verlengen. En tien dagen later sta je buiten."
'Als ik vier, vijf keer op rij verlies, snap ik dat het klaar is'
De trainer had juist het idee dat hij de boel aan de praat had gekregen. Er was gewonnen van Excelsior Maassluis en tegen HHC Hardenberg was na een 3-0 achterstand met 3-3 gelijk gespeeld. Vervolgens werd in de beker FC Dordrecht uitgeschakeld. Daarna volgden toch weer nederlagen tegen Quick Boys en AFC. Die laatste verliespartij werd Meijers fataal. Hij is er nog verbaasd over. "Kijk, als ik vier, vijf keer achter elkaar verlies, dan snap ik dat het op een gegeven moment klaar is, maar ik had de boel net aan de praat."

Geen vertrouwen

Uiteindelijk is de hoofdtrainer verantwoordelijk, en meestal ook de Kop van Jut als het misloopt. De ervaren Meijers weet dat als geen ander. "Maar ik voelde vanaf dag één dit seizoen totaal geen vertrouwen." Dat bleek al na de eerste competitiewedstrijd, die Spakenburg in eigen huis gelijkspeelde tegen Jong FC Volendam.
Ik voelde vanaf dag één dit seizoen geen vertrouwen
Eric Meijers
"Op maandag was er een evaluatiegesprek. Ik dacht dat dat over de voorbereiding zou gaan, maar het ging alleen maar over die wedstrijd. Er werd alleen naar de prestatie gekeken, terwijl we net begonnen waren met een proces."
'Er werd druk op mij uitgeoefend om anders te gaan voetballen'
In dat gesprek ging het ook over het systeem. Meijers had Spakenburg in de voorbereiding 4.4.2 laten spelen. "Er werd druk op mij uitgeoefend om anders te gaan voetballen. Dat hebben we vanaf de tweede wedstrijd gedaan. Toen hebben we een aantal heel spectaculaire wedstrijden gespeeld, maar we verloren wel en kregen heel veel doelpunten tegen. De spelers hebben toen gevraagd om weer 4.4.2 te gaan spelen."

Dolk in mijn rug

Maar ook dat systeem leverde niet de gewenste resultaten op. Na de nederlaag tegen AFC had Spakenburg, dat het seizoen was begonnen met titelambities, negen punten uit elf duels en stond bijna onderaan in de tweede divisie. Dat had, behalve het conflict met de keeperstrainer, nog meer aanwijsbare oorzaken, vindt Meijers.
"We hadden aan het begin van het seizoen vijf coronagevallen in de selectie, waardoor veel jongens niet fit waren. Bovendien raakte een belangrijke speler als Frank Olijve geblesseerd. We hebben geen twee wedstrijden in dezelfde samenstelling kunnen spelen."
Ik vind dat ik meer krediet had verdiend
Eric Meijers
Maar als een club kampioen wil worden en na elf duels onder de degradatiestreep staat, is het ontslag van een trainer niet echt verrassend te noemen. "Maar het voelde wel als een dolk in mijn rug. Ik was bezig met het proces, maar ik werd afgerekend op de resultaten. Ik vind dat ik meer krediet had verdiend."