Door de Lens van Ankie: de snelheid, het geluid van de razende wieltjes

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Drie vrouwen hebben de afgelopen jaren hun sport stevig op de kaart gezet in Nederland, en twee daarvan komen uit onze provincie. Dit weekend hebben ze weer van zich laten horen. En hoe: nummer een en twee werden ze bij het Nederlands Kampioenschap. Ik heb het natuurlijk over de kersverse kampioen skateboarden Roos Zwetsloot uit Zeist en haar 'partner in crime', tweede werd ze, Keet Oldenbeuving uit Utrecht. Allebei toppers in hun sport.
Een sport van vallen en opstaan. Letterlijk. Ik heb al diverse wedstrijden van dichtbij mogen bekijken en kan zonder overdrijven zeggen dat het heel indrukwekkend is om te zien hoe de skatesters in hoog tempo op een curb of rail afstuiven om vervolgens ondersteboven en achterstevoren door de lucht heen te scheren om dan met een noodlanding weer op de grond terecht te komen. Waanzinnig.

Saamhorigheid

Het gaat natuurlijk niet altijd goed. Aan blauwe plekken geen gebrek. Maar daar hoor je ze niet over. Een stoere sport, dat is het. Ik was er dit jaar zelf niet bij maar kan me de wedstrijd van vorig jaar, toen Roos ook als eerste eindigde, nog goed voor de geest halen. De snelheid, het geluid van de razende wieltjes over de houten vloer, de geconcentreerde gezichten; het was prachtig om te zien.
Maar het mooiste van deze sport vind ik misschien nog wel de saamhorigheid. Vorig jaar stonden er, net als dit jaar, slechts deelnemers van het toernooi langs de kant te kijken. En hoewel iedereen het natuurlijk liever anders zou zien, mocht het toch de pret niet drukken. De blijdschap van alle deelnemers bij het zien van een goed gelukte trick was groot en complimenten werden ruiterlijk over en weer met elkaar gedeeld.
Het zal dit jaar niet anders zijn geweest, denk ik zo. De vrouwen hebben al zoveel meegemaakt samen. Ze hebben dit weekend weer een klein stukje sportgeschiedenis bijgeschreven. Weer een mooie nieuwe herinnering erbij. Eentje om te koesteren. Fijne feestdagen.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.