Honderdste keer FC Utrecht - FC Twente: 'Een lastige ploeg om tegen te spelen'

UTRECHT - FC Utrecht sluit woensdag het voetbaljaar 2021 af met een thuiswedstrijd tegen FC Twente. Het is het duel tussen de huidige nummers zeven en vier van de eredivisie. Twee subtoppers dus, in een totaal andere flow. FC Utrecht haalde uit de laatste zes duels slechts vier punten en werd in de beker uitgeschakeld door NAC. FC Twente haalde 16 uit zes en kegelde Feyenoord uit de beker. Eerder dit seizoen verloor FC Utrecht in Enschede met 1-0.

Goed afsluiten

Na de onnodige 2-2 van afgelopen zaterdag tegen Fortuna Sittard, telt voor FC Utrecht woensdagavond maar één ding: winst. Als dat lukt heeft de ploeg van René Hake na 18 duels 31 punten. Dat zou, ondanks de tegenvallende resultaten van de voorbije weken, een clubrecord zijn.
René Hake: 'Twente is een lastige ploeg'
"Twente is een lastige ploeg om tegen te spelen", blikt Hake vooruit. "Het is een ploeg die goed compact kan spelen, ook agressief kan spelen. En ze hebben spelers die in de omschakeling belangrijk kunnen zijn." Hake kijkt ook nog even terug naar de wedstrijd in Enschede, toen Robin Pröpper in de laatste minuut scoorde. "Er zijn revanchegevoelens vanuit die wedstrijd."
Hoewel het resultaat in Sittard tegenviel, bood het spel wel perspectief. "Je moet kijken waardoor je niet het resultaat haalt wat je wilt, maar je moet ook benadrukken wat we wel goed doen."

Puzzel voor rechtsbackpositie

René Hake kan tegen FC Twente niet beschikken over de geschorste Willem Janssen. Ook Hidde ter Avest, die tegen Fortuna uitviel nadat hij een bal keihard tegen zijn hoofd kreeg, is niet beschikbaar. Mark van der Maarel lijkt hersteld van een blessure en inzetbaar. Hij deed de gehele training mee.
De grote vraag is dus wie er rechtsback zal spelen tegen FC Twente. Ter Avest is niet beschikbaar, Jong FC Utrecht-speler Sylian Mokono is geblesseerd en Mark van der Maarel is door de afwezigheid van Willem Janssen nodig als centrumverdediger. Zaterdag speelde Joris van Overeem als rechtsachter. "Dat is één van de opties", zegt René Hake. "We moeten kijken wat het beste past."
Quinten Timber: 'Als ik voor het team nodig ben als rechtsback, speel ik daar'
Mocht Hake niet voor Van Overeem kiezen, kan de keuze ook op Quinten Timber vallen, zelfs al speelt hij daar niet vaak. "Ik ben van nature een middenvelder, maar ik heb ook wedstrijden als rechtsback gespeeld bij Ajax. Als ik daar nodig ben voor het team, dan speel ik daar", aldus de middenvelder, wiens tweelingbroer Jurrien bij Ajax ook zo nu dan als rechtsachter optreedt.

Oude bekenden

FC Utrecht komt bij FC Twente een aantal oude bekenden tegen. Woudenberger Ricky van Wolfswinkel maakte tussen 2009 en 2011 in 80 duels 35 doelpunten voor FC Utrecht. Na omzwervingen bij Vitesse en FC Basel belandde hij afgelopen zomer in Enschede, waar hij in 18 duels inmidels zeven keer gescoord heeft.
Rechtsback Giovanni Troupée speelde tussen 2015 en 2021 82 keer in de Utrechtse hoofdmacht, en aanvaller Vaclav Cerny kwam in het seizoen 2019-2020 tot 19 duels voor FC Utrecht. En mister FC Twente Wout Brama speelde tussen januari en juli 2017 19 duels voor de club uit de Galgenwaard.
Vaclav Cerny is het shirt van FC Utrecht
Vaclav Cerny is het shirt van FC Utrecht © fcutrecht.nl
Andersom was FC Utrecht-trainer René Hake van augustus 2015 tot oktober 2017 trainer van FC Twente. Geboren Tukker Hidde ter Avest kwam tussen 2014 en 2018 tot 90 duels in de Enschedese hoofdmacht en De voor de wedstrijd van woensdag geschorste Utrecht-captain Willem Janssen speelde van 2011 tot 2014 98 keer in het eerste van FC Twente.

99 keer tegen elkaar

De ontmoeting van woensdag is de honderdste keer dat beide clubs tegen elkaar spelen. Van de voorgaande 99 won FC Utrecht er 28, FC Twente won 43 keer. In de eigen Galgenwaard is Utrecht tegen Twente al acht duels ongeslagen. Van die acht duels werden er zes gewonnen, twee keer eindigde de ontmoeting in een gelijkspel.
De grootste nederlaag tegen FC Twente leed FC Utrecht op 4 december 2011. Mede dankzij twee treffers van Willem Janssen werd het toen 2-6. Op 9 april 2017 werd het 3-0 voor FC Utrecht. Tegen de het destijds door René Hake getrainde FC Twente scoorden Gyrano Kerk, Nacer Barazite en Richairo Zivkovic.
FC Utrecht - FC Twente begint woensdagavond om 21.00 uur en is live te volgen in een extra uitzending van Namen & Rugnummers, op Radio M Utrecht.