Terugblik: rolstoeltennister Diede de Groot won vrijwel elk toernooi maar hunkert nog steeds naar meer

© Orange Pictures
OUDEWATER - Voor Diede de Groot (24) uit Oudewater had 2021 sportief gezien niet veel beter kunnen verlopen. Ze won de titel op de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open en mag zichzelf de eerste rolstoeltennister ooit noemen die alle grote titels pakte. In dit artikel blikken we terug op haar gouden jaar.
Diede de Groot blikt terug op haar 'gouden' jaar
Het sportieve glansjaar van De Groot begon in het Australische Craigieburn, waar ze de winst van de Victorian Wheelchair Open binnenhaalde. Ze won met ruime cijfers van de Japanse Yui Kamiji.
Lang de tijd om feest te vieren had ze niet. Half februari stond de Australian Open in Melbourne op het programma. De Groot wist het toernooi in 2018 en 2019 te winnen, maar voor nog een zegen moest ze diep gaan. In de finale trof ze opnieuw haar rivale Kamiji. In een bloedstollende strijd wist ze met drie sets (6-3, 6-7, 7-6) te winnen.
"Deze was wel heel bijzonder omdat we al twee uur op de baan hadden gestaan en het ging echt van hot naar her. Ik stond voor, ik stond achter en ik stond weer achter. Het kon echt beide kanten opgaan", vertelde ze na de winst.
In de beslissende tiebreak dacht De Groot dat ze de winst tegen haar grote rivale bij 7-4 al binnen had, maar dat was niet het geval. Er waren nog 3 punten extra nodig voor een overwinning, omdat het dit keer een supertiebreak van 10 punten was. "Toen moest ik opeens, terwijl ik heel blij was en die ontlading al had gehad, terug in de focus. Daarom was de ontlading na het matchpoint nog een beetje groter, denk ik. Ik stond helemaal te trillen op mijn benen. Dat klinkt gek, maar het was wel zo."
Toen ze de titel eenmaal binnen had, was de blijdschap dan ook groot:
Opnieuw was er niet veel tijd om stil te staan bij de overwinning. Een dag later speelde ze de finale dubbelspel met Aniek van Koot tegen het Zuid-Afrikaans/Engelse duo Montjane/Shuker. In twee sets (6-4, 6-1) gingen De Groot en Van Koot er met de winst vandoor en dat betekende dat ze voor de tweede keer het damesdubbel in Australië op haar naam schreef.
Het volgende hoogtepunt liet niet lang op zich wachten. In juni stond Roland Garros in Parijs op het menu waar ze de beste was in het enkelspel. De winst betekende de tiende grand slam titel voor de 24-jarige De Groot. Opnieuw versloeg ze de Japanse Kamiji. "Fantastisch", blikt ze terug. "Ik had zelf niet heel bewust meegeteld. Het was heel bizar toen ik na afloop hoorde dat het de tiende was."
Een maand later stond Wimbledon op het programma. Dat was even wennen omdat het Britse toernooi vorig jaar niet doorging. "Dat zal een gekke overgangsperiode worden met veel wisselingen van ondergronden", zei De Groot voorafgaand aan het toernooi tegen RTV Utrecht.
Toch leek het niet te deren: in de finale enkelspel won ze op overtuigende wijze van de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane en kon ze opnieuw een beker in haar toch al goedgevulde prijzenkast zetten.
Ook op de Paralympische Spelen in Tokio was De Groot ongekend succesvol. Zowel in het enkel- als het dubbelspel ging ze er met de winst vandoor. Bij terugkeer naar Oudewater werd ze feestelijk onthaald door tal van inwoners en gehuldigd door burgemeester Danny de Vries. Ze mag zich zelfs ereburger noemen en is geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Golden Slam

"Dit is wel heel bijzonder", vertelde De Groot na ontvangst zichtbaar geëmotioneerd. "Het is echt heel erg speciaal. Het hele plein staat vol. Dit maak je niet snel mee. Vanavond nog even feest, maar daarna moet ik alweer door toernooi", aldus De Groot destijds.
In oktober stond de vierde grand slam, de US Open, op het programma, die De Groot ook wint. Hiermee is ze de eerste rolstoeltennister die de zogeheten Golden Slam pakt.
Ondanks haar uitpuilende prijzenkast, wil ze volgend jaar nog beter scoren en ziet ze nog altijd punten om te verbeteren. "Hardere service slaan, sneller op de baan zijn, zulk soort dingen. Ik hoop dat dat dan aan het einde van het jaar gelukt is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.