Wesly Dijs jaagt op Olympisch ticket: 'Mijn kans is het grootst op de 1.500 meter'

© Orange Pictures
SOEST - Het is alles of niets voor de Nederlandse schaatstop, deze week in Heerenveen. Op het Olympisch Kwalificatie Toernooi, het OKT, zullen vooral veel afvallers zijn. Slechts negen mannen en negen vrouwen worden aan het eind van de rit afgevaardigd naar Beijing. Soester Wesly Dijs hoopt één van hen te zijn. Hij rijdt woensdag de 1.000 meter, donderdag start hij op de 1.500 meter.
Doordat er zo weinig startplaatsen zijn, zijn de kwalificatie-eisen voor de Spelen extreem streng. "Het is het meest onvoorspelbare toernooi denk ik", zegt Dijs. "En het is eens in de vier jaar. Dat maakt dat er meer druk is dan bij een NK."
Het is het meest onvoorspelbare toernooi
Wesly Dijs
Zelf heeft Dijs niet zoveel last van die druk. "Ik denk dat ik niet tot de topfavorieten behoor, dus ik heb eigenlijk niets te verliezen. En zo probeer ik er ook gewoon in te gaan."

Tegenvallend NK

Het NK afstanden, begin vorige maand, viel voor Dijs tegen. Hij plaatste zich niet voor de World Cups. Hij mocht als invaller wel starten op de 1.500 meter in Salt Lake City, en reed daar een nieuw persoonlijk record. "In de aanloop naar het NK was ik niet helemaal fit. Na het NK ben ik weer hard gaan trainen en dan komt er zo'n race uit in Salt Lake. Dat geeft vertrouwen voor het OKT."
'In Nederland is het niveau zo hoog'
Na de wedstrijden in Salt Lake City vlogen Dijs en zijn team direct door naar Italië, voor een trainingsstage in Collalbo. "In Salt Lake zit je op hoogte, en in Collalbo zit je even hoog. Dus je trekt de hoogtestage eigenlijk een beetje door. En is heerlijk om in de buitenlucht en in de zon te trainen."

Kwalificeren tegen wereldtop

Nu moet de Soester er klaar voor zijn. Hij heeft echter de pech dat op zijn twee favoriete afstanden, de 1.000 en de 1.500 meter, de concurrentie in Nederland het grootst is. "In Nederland is het niveau gewoon zo hoog, het is eigenlijk gewoon de wereldtop waar je tegen rijdt. Op het OKT."
Dijs heeft op het OKT twee ijzers in het vuur, de 1.000 en de 1.500 meter. "De 1.500 meter is over het algemeen mijn sterkere afstand. Dat klinkt een beetje gek, omdat ik vorig jaar op het WK de 1.000 heb gereden. Ik sluit niks uit, maar ik zou vooraf zeggen dat mijn kans groter is op de 1.500 meter.
De 1.000 meter staat gepland voor woensdagavond. De eerste rit is om 19.14 uur.
De eerste rit van de 1.500 meter is donderdag om 19.06 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.