Kunststukje Bart Hoolwerf: winst eerste marathon op natuurijs na pr op de 5000 meter

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Eemdijker Bart Hoolwerf heeft de eerste marathon op natuurijs van het seizoen gewonnen. In Noordlaren sprintte hij als eerste over de eindstreep. Sjoerd den Hertog werd tweede voor Crispijn Ariëns.
Wat de overwinning van Hoolwerf extra bijzonder maakt, is dat hij eerder op de dag al tot het uiterste ging op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. Daar schaatste hij een persoonlijk record op de 5000 meter.
"Prachtig. Eerst achtste worden op de 5000 meter bij het OKT in 6.24,34, een dik persoonlijk record, en dan hier winnen. Natuurijs is het mooiste dat er is, daar leven wij voor", aldus Hoolwerf.
Tot halverwege de wedstrijd zat hij er nog niet helemaal lekker in. "Ik moest even wennen aan de overgang van het spekgladde ijs in Thialf naar de korte bochtjes hier op stroever ijs. Maar ik voelde me prima. Ik merkte wel dat ik die 5 kilometer in de benen had, maar ik kon alles geven."
In de loop van de dag werd duidelijk dat in Drenthe de eerste marathon op natuurijs zou worden gereden. Het ijs was er dik genoeg, volgens ijsmeester Willem Hut. "Er ligt een prima ijsvloer, we gaan er vanavond een mooie wedstrijd van maken. Heerlijk dat het weer kan", zei Hut.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.