Scheperkamp (21) verrast op OKT met zege op 500 meter

© Orange Pictures
ZEIST - Merijn Scheperkamp mag in februari naar alle waarschijnlijkheid meedoen aan de Olympische Spelen. De 21-jarige schaatser van het team Jumbo-Visma en Schaatsclub Zeist verraste bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf op de 500 meter met een winnende tijd van 34,45 seconden. De nummer 1 van de 500 meter staat in de zogenoemde Nederlandse 'selectievolgorde' op de achtste plek, in principe voldoende voor een olympisch ticket.
Dai Dai Ntab was in de eerste omloop nog het snelst (34,53), maar kwam daarna niet verder dan 34,63. Hij werd daarmee tweede (de snelste tijd telt) en weet pas aan het einde van het olympisch kwalificatietoernooi of dat genoeg is voor olympische deelname. Kai Verbij werd derde (34,57) en moet ook afwachten of die tijd voldoende is.

Onverwacht

"Ik kan het nog niet helemaal beseffen", zegt Scheperkamp. "Die 34,45 komt wel onverwacht. Ik zat er het hele seizoen al dicht tegen aan. Ik dacht dat ik er wel onder zou kunnen, maar dan moet je het altijd nog even doen. Ik was ook niet zo bezig met de tijden van de anderen. Ik ben meer bezig met wat ik zelf moet doen. Zo sta ik er gewoon in."
De schaatser uit de opleidingsploeg, die alle toppers aftroefde, gaf aan dat hij er heel relaxed instond. "Als ik het nu niet haal, zijn over vier jaar weer de Olympische Spelen en dan ben ik misschien een nog completere schaatser. En heb ik nog meer ervaring. Ik kon daardoor heel los en vrij schaatsen."
In de opleidingsploeg ontwikkelde Scheperkamp zich dit seizoen in de luwte tot een steeds snellere sprinter. "Die luwte is ook mijn kracht geweest. Ik ben daarom blij dat ik in de opleidingsploeg zit, dat ik niet veel druk op mijn schouders gelegd krijg. Dat laat ook wel zien wat voor waarde een opleidingsploeg kan zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.