Met olympisch ticket op zak start Scheperkamp op EK afstanden: 'Rustig blijven'

ZEIST - Vorige week verraste Merijn Scheperkamp vriend en vijand door op het Olympisch kwalificatietoernooi de 500 meter te winnen en zo een startbewijs voor de Olympische Spelen te bemachtigen. Komend weekend zal de 21-jarige schaatser, met minder hoge verwachtingen, van start gaan op het EK afstanden.
Blijdschap bij Merijn Scheperkamp op het OKT
Blijdschap bij Merijn Scheperkamp op het OKT © Orange Pictures
Scheperkamp is lid van schaatsclub Zeist. Nu heeft de vereniging uit onze provincie binnenkort opeens een Olympiër in de gelederen. "Ik ben officieel nog geen erelid", zegt Scheperkamp met een knipoog. "Maar ze behandelen mij de afgelopen jaren erg goed, eigenlijk als een erelid. Ik heb een hele fijne band met de club."
Het heeft inmiddels wel wat kunnen indalen
Merijn Scheperkamp over zijn verrassing op de 500 meter
De 21-jarige schaatser zette in Thialf op de 500 meter een winnende tijd neer van 34,45 seconden. "Het is nu anderhalve week geleden. Het heeft inmiddels wel wat kunnen indalen. Het besef is er ook gekomen dat ik naar de Spelen ga", zegt Scheperkamp.
"Ik heb de race een aantal keer teruggekeken, maar niet perse vaker dan andere wedstrijden. Als ploeg hebben we mentaal en fysiek heel goed naar het OKT toegewerkt. Dat heeft geleid tot de successen die we daar hebben behaald", aldus de schaatser van Team Jumbo/Visma.

EK afstanden

Komend weekend rijdt Scheperkamp op het EK afstanden in Thialf de 500 meter en de teamsprint. De concurrentie zal anders naar hem kijken door zijn prestatie op het OKT. Zelf probeert hij daar nuchter onder te blijven. "Ik ben nu wel toegetreden tot de kanshebbers voor eremetaal. Ik wil er rustig in blijven staan en focussen op wat ik moet doen. Ik moet er op dezelfde manier naar toe werken als naar het OKT."
Zijn doel voor het EK is niet veranderd. Ook lijkt hij zichzelf niet als de grote favoriet te zien. "Ik wil op het EK gewoon een goede rit rijden. Op het OKT piekte ik. Het EK is er nu vrij snel achterna. Het is vrij lastig om die piek door te trekken. Ik verwacht er dus niet zoveel van als bij het OKT."

Voorbereiding op de Spelen

De Olympische Spelen in Peking zijn van 4 tot en met 20 februari. Op zaterdag 12 februari rijdt Scheperkamp de 500 meter. Hij heeft dus nog ruim een maand om zich voor te bereiden op misschien wel de race van zijn leven.
Alles moet vanaf nu wijken voor de Spelen
Merijn Scheperkamp
Het lid van Schaatsclub Zeist weet nog niet precies hoe zijn voorbereiding er uit zal zien. Mogelijk zal hij eind deze maand nog het NK sprint rijden. "Daar zijn we nog naar aan het kijken. Als ik het NK sprint rij dan rijd ik dat puur als training en niet om mijn beste zelf te laten zien."
"Alles moet vanaf nu wijken voor de Spelen", zegt Scheperkamp. En naar die Spelen, daar kijkt hij natuurlijk ontzettend naar uit. "Ik ben er af en toe al wel mee bezig hoe het daar gaat zijn. Ik heb mij al wel verdiept in de stad en alles eromheen. We gaan het meemaken en proberen er zoveel mogelijk van te genieten."