Eerste internationale titel Scheperkamp

© Orange Pictures
ZEIST - De Nederlandse schaatsmannen zijn in Heerenveen Europees kampioen op de teamsprint gewonnen. Oranje, met Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Tijmen Snel, liet Noorwegen en Polen achter zich.
De teamsprint is een relatief onbekend schaatsonderdeel, waarbij een team van drie rijders drie rondes schaatst. De schaatser die de eerste ronde de trein in gang trekt en het tempo hoog opvoert, stopt na die eerste ronde. De tweede ronde kent de een nieuwe kopman, ook die stapt na die ronde uit de race. Daarna maakt de laatst overgebleven rijder de wedstrijd af.

Scheperkamp start snel

Merijn Scheperkamp, lid van schaatsclub Zeist, was voor Nederland de startende rijder. Zijn openingsronde ging in 28.40'seconden. Daarna reed Kai Verbij een ronde op kop, waarna Tijmen Snel de eindtijd op 1.19'71" bepaalde. Dat was de snelste tijd die een Nederlandse ploeg ooit op zeeniveau had gereden.
Achter Nederland eindigde Noorwegen in 1.19'83" als tweede. Polen won in 1.20'53" het brons.

Eerste hoofdprijs

De gouden medaille op de taemsprint is voor Merijn Scheperkamp zijn eerste internationale prijs bij de senioren. De schaatser van schaatsclub Zeist brak dit seizoen door en rijdt vooral sterk op de 500 meter. Op die afstand was hij tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi de snelste, waarmee hij zich plaatste voor de Olympische Spelen.
Later tijdens dit EK komt Scheperkamp ook nog op de 500 meter in actie.